Ide mindenképp utazzunk el az idén, ha élményekkel és kultúrával töltekeznénk

A Mabrian utazási elemző cég azt akarta kideríteni, hogy melyek lesznek az idei év legnépszerűbb úti céljai. Ehhez pedig a közösségi médiában 2023 januárja és októbere között zajló, utazással kapcsolatos beszélgetéseket elemezte mesterséges intelligencia segítségével.

Több mint 380 millió említést vizsgáltak meg, és ezekből, valamint a légi közlekedési adatokból határozták meg azokat az úti célokat, amelyek a legtrendibbnek ígérkeznek.

A kutatás szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb teret hódít az élményturizmus, vagyis az olyan tematikus utazások, amelyeken például a természet kincseiben vagy a gasztronómiában merülhetünk el, vagy aktív programokkal töltődhetünk. Az Európába látogatók legfőbb motivációja ugyanakkor továbbra is a kulturális turizmus.

Szarvasgomba-vadászat Albában

A cég tehát azokat az úti célokat válogatta össze, ahol a legnagyobb a kereslet az élményszerű tevékenységek iránt, de a kulturális kínálat sem szenved csorbát, mindez pedig jó légi összeköttetéssel párosul.

Ezen szempontok alapján Olaszország végzett az élen, ezen belül pedig az első helyet Piemont érdemelte ki a kultúra, a természet és a gasztronómia csábító keverékével. Albában például minden évben fehér szarvasgomba-vásárt tartanak, a Via Lattea havas lejtői a síelőket várják, és itt találjuk a Langhe szőlőkkel borított lejtőit, valamint a csillogó Maggiore-tavat.

Langhe szőlővel borított lankái

A lista ötödik, hetedik és kilencedik helyén szintén olasz tartományokat találunk, Campaniát, Lombardiát és Emilia-Romagnát.

Borai, ételei és természeti szépsége juttatta a franciaországi Új-Aquitaniát (Nouvelle-Aquitaine) a második helyre. Az osztrigáiról és bordeaux-i szőlőültetvényeiről híres délnyugati régió egyben a Pireneusok túrázási és síelési lehetőségeinek kapuja is.

Sarlat, Dordogne. Új-Aquitania

Kelet-Anglia a harmadik helyet foglalja el a kultúra és a természet ideális egyensúlyát megteremtve. A régió látnivalói – Cambridge tekintélyes múzeumaitól kezdve a Norfolk Broads nemzeti park álmos folyóiig –könnyen megközelíthetők a fővárosból, Londonból.

A negyedik helyre szintén Franciaország, mégpedig Okcitánia (Occitanie) került gyümölcsöseivel, a Le Puy-en-Velay városból induló túraútvonalakkal és a világörökségi Canal du Midi csatornával. Ott találjuk Toulouse-t és Montpellier-t, és a környéket a regionális liO vonattal is bejárhatjuk.

A hatodik helyen a németországi Észak-Rajna-Vesztfália végzett, ahol Köln mellett mesebeli kastélyok sora vár, a kilencedik Hamburg, a tizedik pedig Lisszabon lett.

Ide utazz, ha whiskyvel a kezedben fedeznéd fel Skócia festői szépségét, ide pedig akkor, ha az év legjobban várt európai vonatútját élveznéd.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

 

trend | torino | Piemont | legtrendibb | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom