Close
Mit kezd 25 dizájner egy rakás maradék padlódeszkával? Ez a koppenhágai kávézó megmutatja

Mit kezd 25 dizájner egy rakás maradék padlódeszkával? Ez a koppenhágai kávézó megmutatja

A tervezőknek csak a paramétereket adták meg, és azt kérték tőlük, hogy a bútorok kényelmesek legyenek.

A Copenhagen Contemporary  nemzetközi művészeti központ 2018-ban költözött egy hajdani hegesztőüzem hétezer négyzetméteres területére a város Refshaløen kerületében. A kiállítótér 150 négyzetméteres kávézója, a Connie-Connie decemberben nyitotta meg a kapuit, és különösen büszke az egyedi bútoraira: a székek, asztalok és padok huszonöt formatervező keze munkáját őrzik.

Közéjük tartozik az ausztrál Ari Prasetya is, aki a főként növényi installációiról és koppenhágai virágboltjáról ismert dán stúdióval, a Tableau-val együtt alakította ki a hely hangulatát.

A tervezők azt szerették volna, ha a berendezésre nem pusztán hétköznapi tárgyakként tekintenek a betérők.

Be akartuk mutatni, hogyan lehetnek a bútorok funkcionális műalkotások, és, hogy milyen hatást gyakorol a térbeli kialakításra az anyaghasználat és az, hogy több alkotó vesz részt a folyamatban”

– mondta a Dezeennek Julius Værnes Iversen, a Tableau kreatív igazgatója.

A székek egy padlóburkolatokat forgalmazó dán cég, a Dinesen hulladék-faanyagaiból készültek, és a tervezők csak a paramétereket kapták meg, emellett annyit kértek tőlük, hogy a székek kényelmesek legyenek. Mint a három széket is tervező Prasetya elmondta, nem okozott neki nehézséget, hogy csak maradékokból dolgozhatott, inkább maga az anyag volt meghatározó. Ennek jellemzőit kellett figyelembe vennie attól kezdve, hogy a fának melyik részét használja, egészen addig, hogy milyen irányba állnak a rostok.

A kávézó falainak zöld festése szintén az említett céghez köthető, ilyen színű ugyanis a csomagolásuk, amelyben a faanyagokat szállítják. A bútordarabok egyébként eladók eredeti valójukban vagy a róluk készült reprodukció formájában. A Tabelau oldalán látható is a kínálat, és innen az is kiderül, hogy egyes székek olyan játékos neveket kaptak, mint a Mesehős, Az utolsó napon melegen tartasz, vagy a Stine vágya.

A tervezők az Among Other Things, Anna Clarisse Holck Wæhrens, Anne Brandhøj, Arnaud Eubelen, Ari Prasetya, Bram Vanderbeke, Carsten In Der Elst, Davide Ronco, Frederik Gustav, Jacob Egeberg, Janis Karasevskis, Kevin Josias, Kim Lenschow, Kristine Mandsberg, Laurids Gallée, Mads Hilbert, Pablo Dorigo Sempere, Paul Cournet, Pettersen & Hein, Pil Whitta, Natalie P Koerner és Thomas Gayet.

Ha Koppenhágába indulnánk dizájntúrára, érdemes útba ejtenünk ezt a kis hibrid hotelt  és az extravagáns Ragnarock Múzeumot, de a Boldogságmúzeumban is sok érdekességgel találkozhatunk.

(Forrás: dezeen.com, fotók: Michael Rygaard/dezeen.com)

 

Connie-Connie | bútorok | Dánia | dizájner | koppenhága

FOLYTASD EZZEL

Eláruljuk, miért nem érdemes kihagyni a szezon talán legizgalmasabb dizájneseményét

Brutális, mennyivel több pénz kell egy átlagos lakás megvásárlásához mint két éve

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram