Így nézett ki a 3D-nyomtatás 1930-ban

Házat nyomtatni még ma is különlegesnek számít – pedig egy feltaláló már az 1930-as évek végén is megcsinálta ezt.

Az 1930-as évek végén, az Indiana állambeli Valparaisóban készült az alábbi felvétel, amelyen William Emmett Urschel (1880-1948) bemutatja a „fal építő gépét”:

A gépet elsősorban az különbözteti meg egy mai 3D-nyomtatótól, hogy nem számítógép vezérli, ettől függetlenül az alapötlet teljesen ugyanaz, és a kivitelezés is nagyon hasonló: a pépes, agyagos masszát szalagszelűen kiteríti egy körben, majd a megszilárduló anyagra sorra húzza az újabb és újabb rétegeket. A vályogot egy vibrációs adagolóberendezéssel hordják fel, a műveletben munkások segédkeznek. Egy ilyen gépet lehetett használni vályog vagy döngölt föld fektetésére, cementtel stabilizálva vagy nélküle. Urschel még szabadalmaztatta is a gépet pár évvel később, de feltalálóként

más gépeket is kieszelt, például egy olyat, ami csokival borított vaníliafagyit gyárt. Az általa alapított Urschel Laboratories pedig a mai napig is működik, mezőgazdasági gépeket gyárt.

Akit komolyabban is érdekel minden 3D-nyomtatók ősanyja, akkor itt megnézheti a szabadalmi bejegyzését.

Azóta persze sokkal több mindenre használjuk a 3D-nyomtatást, többek között tiramisut, villamosmegállót, lakásdekorácót vagy épp kerámia burkolatot is nyomtattak már.

(Nyitókép: GettyImages, illusztráció)

ház | 3D-nyomtatás | urschel | william e urschel | találmány

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom