Hlatky-Schlichter Hubert nem az a fajta, aki feladna bármit is, vagy lógó orral indulna neki a hétnek. A Kiosk és a Babel első embere az egész járványhelyzet alatt ezer százalékon pörgött, ő volt minden bizonnyal a legtöbbet jótékonykodó, a pánikra legtudatosabban reagáló éttermes. Villámsebesen fejlesztették le a házhozszállítási rendszerüket, megszervezték a Kiosk Angyal programot, és speciális légtisztító gépek között főztek, hogy a legbiztonságosabb közegből kerüljön ki az étel. A Kiosk van, volt, lesz, és lendületesebbek, mint valaha.
A turizmus és a vendéglátás jelenlegi helyzete közbeszéd tárgya. Hiába indul újra döcögősen a világ, ezzel együtt Budapest is, még kérdéses, hogy mi, a magyar közönség el tudjuk-e tartani a sok-sok kiváló éttermet, amíg nem tér vissza az utazási kedv. Vannak, akik már elestek, mások pengeélen táncolnak, megint mások emelt fővel és rengeteg energiával néznek a horizont felé, és a sebek nyalogatása helyett terveznek, újítanak. Ilyen a Kiosk is, ahol szerencsére a hatalmas üzlethelyiség és terasz ellenére a napos hétvégék már sikerrel futnak.
A Március 15. tér meghatározó találkozóhelyének és bisztrójának konyhájáért hosszú évek óta Orosz Gábor felel, és ez most sincs másképp.
Ami némiképp változott és szerintünk igazán jó irányt vett, az az étlap, illetve az elnyújtott villásreggelik beemelése.
Minden nap 9–11:30-ig lehet reggelizni náluk. Mindenkire gondoltak, a visszafogottabb rántottás arcokra, a tudatosan reggelizőkre, és azokra is, akiknek valóban a nap első étkezése a legfontosabb, és komplett élményre vágynak.
A bundás kenyér például újhagymás tejföllel érkezik, és sonkával, sajtokkal extrázhatjuk, a zabkását mandulatejjel készítik, és a hajdinapirítós is egy jó ötlet. A tojásokat a Youtyúk biztosítja, ezért napsárga, gazdag ízű tojásételekre számítsunk. Nem maradhatnak el a buggyantott tojásos tálak sem, a Kiosk Eggs Benedict például spárgát és szarvasgombát is tartalmaz – ez a legextrább reggeli fogásuk.
Magyaros reggelizőtálat is készítenek, a kolbász mellé könnyed lecsót tettek, de gondoltak a vegánokra is, teljesen növényalapú ajánlatot is találunk.
A meglévő étlapot is megújították, és láthatóan úgy nyitottak újra, hogy még sokszínűbb, akár lokálpatrióta-kompatibilis fogásokat is felvettek a repertoárba. Ez nagyon jó ötlet, haladó gondolkodásra utal. Így kerültek fel a menüre a kiszállítás alatt népszerűvé vált főzelékek is: a zöldborsó és a vajtök. Modern főzelékekre gondoljunk, a zöldségek minden zsengeségével, olyanra, ami miatt a kicsik is megszeretnék ezt a démonizált fogást. A zöldborsókrémleves és a lestyános húsgombócleves is új tételek.
A brassói aprópecsenye átjött Budáról, kemencében készül a nyári tökös lecsó, végre ők is készítenek pillekönnyű tojásos nokedlit, amelyhez friss fejes saláta érkezik. Nagyon krémes és szerethető a kukoricapolenta, amelyen a ropogós, rozmaringos kacsacomb fekszik.
Rég kóstoltunk ilyen remekül készített kacsát, és nem csak a karanténos énünk beszél belőlünk.
Rántott sajtot már régóta tartanak, de most olyan grillezett tehénsajttal is készülnek, ami Csurgódombról érkezik, és megmutatja, milyen az igazi grillsajt, ami nem gumis, nem csikorog. A mellé párosított superfood saláta amolyan igazi, nyári sláger.
Csupa csokoládé az új lávatortácska, se laktózt, se glutént, se cukrot nem adtak a mangós-málnás desszertjükhöz, és az édességek között köszönthetjük a ház túrógombócát is, előkelő helyet foglal el a város túrógombócai között.
A nápolyi pizzák készítése sem állt le, és annak ellenére, hogy nem akkora most a Piazza, azért egy Piazza Piccolával készülnek mindazoknak, akik a lazább hangulatra esküsznek. Pizzával, fröccsel, gin-tonic variációkkal. A kilátás adott, a nyári dunai szellő pedig mindig kellemes.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Boldog Attila)
főzelék | hlatky-schlichter hubert | kiosk | superfood | piazza piccola | gasztronómia
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!