A járvány miatti szünetet okolják hibáikért a pilóták

A modernkori polgári repülés egyik legnagyobb válsága azt jelenti, hogy rengeteg pilóta tölti kényszerszabadságát az otthonában, tehát sokkal kevesebbet, vagy egyáltalán nem repülnek heteken vagy akár hónapokon át.

Amikor visszatérnek a pilótafülkébe, kevesen, de bevallják, hogy a repülés nem olyasmi, mint a kerékpározás, azaz el lehet felejteni, ki lehet esni a gyakorlatból, és sokkal nehezebb újra formába lendülni, mint azt gondolták volna. „Majdnem három hónap után ez volt az első repülésem – írta egy jelentésben júniusban egy pilóta, hogy megmagyarázza, miért felejtette el bekapcsolni a jégtelenítő rendszert. – Túlságosan magabiztos voltam, amikor azt feltételeztem, hogy minden magától visszajön majd.”

A jégtelenítés azért fontos, hogy a jég ne blokkolja a magasságot és a sebességet jelző szenzorokat. A járat a hiba ellenére biztonságosan földet ért. Az elmúlt évben azonban több hasonló eset történt, amelyek mind azt bizonyítják, hogy a pandémiás helyzet milyen nem várt hatással van a pilóták képességeire.

A nyilvánosan elérhető jelentéseket összegezve a Los Angeles Times arra a következtetésre jutott, hogy a pilóták beismerték, a képességeik nem olyan élesek, mint a járvány előtt voltak. Rossz adatokat diktáltak be a számítógépekbe, nem várták meg az irányítótorony engedélyét, hogy leszállhassanak, egy pilóta pedig még taxizás közben okozott kárt a repülőgépet vontató járműben. Minden hiba a pilóták figyelmetlensége miatt következett be.

Természetesen a hatóságok is tisztában vannak azzal, hogy a pilótákat formában kell tartani. Ha egy pilóta három hónapig nem repült, akkor szimulátoros vizsgákat kell tennie, mielőtt újra munkába állhatna.

Curtis Joens veterán pilóta három évtizede repül, de életében először négy hónapot ki kellett hagynia. A szimulátoros vizsgák után az eredményeit látva az instruktorai azt mondták neki, hogy olyan, mintha egy napot sem hagyott volna ki. „Mi, pilóták nem csak bepattanunk a gépbe, beindítjuk a hajtóműveket és kilövünk – mondta. – A kulcs a módszeresség. Van egy lista, amelyen részletes alapossággal végigmegyünk, és van egy szigorú protokoll, amit végig követünk kell a repülés előtt, a taxizás alatt és a felszálláskor.”

Az American Airlines légitársaság minden pilótáját újravizsgáztatta a cég dallasi és észak-karolinai gyakorlóközpontjában, és arra a megállapításra jutottak, hogy az alkalmazottaik képességei nem romlottak.

Az Airlines for America nevű szervezet szerint a légitársaságok jelenleg 45%-kal kevesebbet repülnek, mint a járvány előtt, ugyanakkor bizakodók, hogy nyártól fokozatosan javulni fog a helyzet, és ez azt is fogja jelenteni, hogy egyre több pilóta állhat ismét munkába. A Wizz Airnél is hasonlóan optimisták, ők is egy erős nyári fellendülést prognosztizáltak friss jelentésükben. A legújabb utazási trendnek viszont nem fognak örülni a légitársaságok működtetői.

american airlines | wizz air | pilóta | légitársaság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom