Close
Ezt az új és kissé meglepő utazási trendet hozta magával a koronavírus

Ezt az új és kissé meglepő utazási trendet hozta magával a koronavírus

Töltötted már az éjszakát a csillagok alatt? Az idei évben minden eddiginél jobban megnő az igény a hosszú, többnapos túrákra, a lakókocsis utazásokra, és egyre bővül azok tábora is, akik úgy döntenek, hogy a hotelek helyett a természetet választják szálláshelyüknek.

Ahogy a világ egyre inkább urbanizálódik, mind nehezebb megtalálni azokat a csillagos égboltokat, amelyeket a fényszennyezés nem érint.

Ráadásul a természet is mind vonzóbbá válik: az alkonyat utáni élmények, például a tábortűz, a csillagles és a sátorozás ismét aranykorát éli.

Szakértők szerint nem véletlen, hogy a természetbe, a magas hegyekbe, a buja erdőkbe menekülünk a jelenleg zajló járvány elől. A bezártság, a folyamatos bizonytalanságból eredő feszültség káros hatással van a testünkre és a mentális egészségünkre egyaránt, hiszen akár poszttraumás stressz szindrómát is kiválthat. Bár egy kis vadkempingezés aligha lesz csodaszer,

kutatások igazolják, hogy a természetben töltött idő nagymértékben javítja közérzetünket.

Tavaly egy brit tanulmány kimutatta, hogy a depresszióval küzdő vagy arra hajlamos emberek kilencvenöt százalékának javult a közérzete, miután a természetben öt-hat órát töltött hetente legalább egy alkalommal, másfél hónapon keresztül. Ezek alapján nem meglepő, hogy a nagy erdei sétákat, a kiadós túrákat és a hullócsillag-vadászatot egyesek receptre írnák fel a nagyvárosban élők számára.

Markus Torgeby, a Nyitott égbolt című könyv szerzője saját bőrén tapasztalta meg a természet gyógyító erejét. Torgeby négy évet töltött a fagyos hideg, világvégi svéd erdőkben teljesen egyedül. Ahogy fogalmazott, ebben a környezetben, minden fekete-fehér lesz, és rájössz, mi az igazán fontos az életben.

Csillagok, csillagok…

Világszerte találhatók olyan varázslatos rezervátumok, ahol a csillagles feledhetetlen élménnyé alakulhat át. Minnesotában a Voyageurs Conservancy immáron hivatalosan is csillagoségbolt-parknak minősül, miután a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) tanúsítványát átvehették. Nem mondunk újat azzal, hogy Izland minden pontján varázslatos. Gejzírek, vízesések, aurora borealis és még megannyi természeti csoda – minden egyes ott eltöltött másodpercet érdemes maximálisan kiélvezni. A 2016-ban megnyitott The Buubble Hotel minderre tökéletes helyszínnek tűnik.

(Fotók: Getty Images)

sátor | csillag | csillagles | nagy sztori | kemping

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, milyen fura kéréseket kapnak az első osztályon utazóktól

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram