Mutatunk három okot, miért érdemes a Keleti-tenger partjára tervezni a nyaralást

Egyre többen nyaralnak a Balti- vagy a Keleti-tenger partján. Azt hihetnénk, ott tizenhat fok fölé soha nem melegszik a víz hőmérséklete, de a statisztikák szerint a Keleti-tenger környéke Németország második legmelegebb vidéke.

Az északi tengerpartok fanyar szépsége nem hasonlítható az Adria vad, sziklás partjaihoz, más a táj hangulata: bensőségesebb, nyugodtabb, a színek élénkebbek. Mindenképp érdemes legalább egyszer arra a vidékre tervezni a családi nyaralást. Mutatunk is három szuper úti célt!

Wismar

A Keleti-tenger partján két világvédett várost találunk: Stralsundot és Wismart. Mindkét városban – mint ahogy a Balti-tenger vidékén nagyon sok helyen – a vörös téglás gótika uralkodik. Ebben a stílusban épültek a ma is ámulatra méltóan magas templomok és a díszes városházák. A középkor építészei mérésekre, számításokra nemigen támaszkodhattak: a tapasztalat mutatta meg, hány sor téglát bír még el a talaj, hány méternyi fal után kell már belekezdeni a boltozatba.

Wismar belvárosa szép, pasztellszínűre festett házaival tűnik ki.

Az újraegyesítés ugyanolyan jól jött ennek az egykori NDK-s városnak, mint a közeli Rostocknak vagy Stralsundnak. Az újjáépítésre kapott pénzzel jól gazdálkodott a város vezetése, ennek eredménye pedig a rendezett kikötő, a teljes szépségében pompázó óváros, és a 2001-ben megkapott világörökségi cím.

Warnemünde

Az egykori NDK legelegánsabb fürdőhelye Warnemünde volt. Szerencsére a pazar villákhoz akkoriban sem nyúltak, az egyetlen, szocialista stílusú épület a parton a tizenkilenc emeletes Neptun Szálloda. Azt hihetnénk, a múlt században fedezték fel maguknak a németek, hogy itt jó időben fürdeni is lehet, de már egy 1332-ből származó okirat is említi Warnemündét.

A strandok meghatározó látványa, a strandkosár azonban 19. századi találmány, egy rostocki kosárfonó műhelyből hódította meg az angol és francia üdülőhelyeket is. Az aktív pihenésre vágyók már áprilisban megszállják Warnemündét, olyankor fürödni még nem, de kerékpározni, napozni, túrázni, kiadós sétákat tenni már lehet.

Rügen

Rügen, a hozzá tartozó apróbb szigetecskékkel együtt Németország legszegényebb tartományának, Mecklenburg-Elő-Pomerániának igazi kis ékköve. A sziget látnivalói közül természeti szépsége emelhető ki, a fehér sziklákkal szabdalt, gyakran erdőkkel borított vagy éppen homokos partvidék. Hosszú partvonalát fjordos öblök tarkítják.

Kevesen tudják, hogy a világ leghosszabb lakóépületének is Rügen szigete ad otthont.

A Prorában található KdF (Kraft durch Freude)-Bad még a náci Németország nagyszabású terveinek emlékét őrzi.

Ez is érdekelhet:

Dán dizájn a bajor fővárosban – Ilyen lesz München legújabb stadionja

Az 1972-es nyári olimpiai játékok helyszínéül szolgáló Olimpiai falu hamarosan egy újabb, 11 500 fő befogadására alkalmas csodastadionnal bővülhet.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

balti-tenger | Rügen | látnivalók | keleti-tenger | Wismar

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom