Close
Így rendeljünk ételt, ha sokat tartózkodunk otthon

Így rendeljünk ételt, ha sokat tartózkodunk otthon

Dél-Koreában és a járvány sújtotta régiókban a koronavírus terjedésével drasztikusan megugrott az internetes ételrendelések száma. Mivel erre itthon is számítani lehet, egy ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására.

Bár jelenleg nem áll rendelkezésre pontos információ, hogy a koronavírus mennyi ideig életképes egyes felületeken, vagy mekkora és mennyi ideig tartó hőterhelésnek képes ellenállni, az ételrendelő oldal elkészítette ajánlásait.

Az ételek kiválasztása és fizetés 

Első lépésként az éttermek kínálatából érdemes olyan fogásokat választani, amelyek minősége utólagos otthoni hőkezeléssel sem romlik. Ilyen ételkategória például a leves, a főzelék és a pizza, a köretek közül a rizs és a főtt krumpli, a desszertek közül pedig a palacsinta.

Kevésbé jó választás például a gírosztál a benne található friss zöldségek miatt, illetve hasonló okok miatt salátát rendelni sem javasolt.

A kiválasztott ételeket rendeljük meg és lehetőleg fizessünk előre online, így elkerülhetjük a készpénzzel vagy kártyaterminálokkal való érintkezést az ételek átvételekor.

A csomagolóanyagok fertőtlenítése sütőben vagy mikróban

A csomag átvételét követően (amennyiben van rá lehetőség, használjunk eldobható gumikesztyűt) hőkezeljük a kapott dobozokat sütőben vagy mikróban!

  • Sütőben: pizzásdoboz esetén a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és az átvétel után helyezzük a dobozt és a tartalmát a sütőbe! A doboz fertőtlenítése kb. négy-öt percet vesz igénybe, ha ezzel megvagyunk, távolítsuk el a tetejét, és süssük a pizzát újabb négy-öt percig! Ha műanyag dobozban kapjuk az ételt, akkor maximum 120 fokra melegítsük sütőt! A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták kiszállítani – legfeljebb 80 fokot bír ki.
  • Mikróban: sütő hiányában mikrózhatjuk is az ételeket. Ehhez a doboz mellé helyezzünk fél pohár vizet, és kezdjük el melegíteni! Ha felforrt a víz a pohárban, várjunk öt percet az ajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtleníthesse a dobozt kívülről! Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsük az ételt forrásig!

A sütés eggyel biztosabb módszer, mint a mikrózás, ezért, ha tehetjük, válasszuk azt! Mindkét opció esetén fokozottan figyeljünk a tűzveszélyre, és ne hagyjuk magára a folyamatot! A műanyag dobozok összetételüktől függően máshogy reagálnak a hőkezelésre, ezért ha veszítenek a tartásukból, rögtön függesszük fel a folyamatot!

Ha több adag ételt kapunk, érdemes a teljes csomagot (pl. becsomózott szatyrot) rögtön elhelyezni a mosogatótálcában, és lefújni az egészet fertőtlenítővel. Miután állni hagyjuk öt-tíz percet (a fertőtlenítőszer flakonján mindig rajta van a hatóidő), fertőtlenítsük a dobozokat egyesével a fent leírt módszerekkel!

Végül fertőtlenítővel fújjuk körbe alaposan a mosogatótálcát, és hagyjuk úgy legalább tíz percig, hogy hatni tudjon a fertőtlenítőszer, majd mossunk kezet! Ha vannak olyan ételek, amelyeket nem azonnal szeretnénk elfogyasztani, hanem a hűtőben tárolnánk őket, akkor is hőkezeljük azokat a fenti módokon!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom