Close
Ezek a leginspirálóbb hazai összefogások a koronavírus idején

Ezek a leginspirálóbb hazai összefogások a koronavírus idején

Vannak, akik négyszeres áron adják a csirkemellet, és vannak, akik a bajban is azt nézik, hogyan tudnak segíteni. Összegyűjtöttük a kedvenc jótékonysági projektjeinket.

A mostani helyzet emberpróbáló, nehéz, szorongásokkal teli. Felemelő látni, hogy ebben az időszakban is vannak olyanok, akik felül tudnak emelkedni saját félelmeiken, azon, hogy veszélyben az állásuk, az egészségük, összefognak, kezet nyújtanak egymásnak, hogy másoknak segíthessenek.

Egyre több és több ilyen van, az egészségügyben dolgozók járműveit ingyen javító autószerelőtől kezdve az éttermek és civilek összefogásig, akik arra vállalkoztak, hogy finom ételekkel lássák el az orvosokat és a kórházakban dolgozókat.

Szóval tudjuk, hogy ennél szerencsére sokkal több jó projekt van, mint amit összeszedtünk, most néhányat mutatunk be.

Etesd a dokit!

A járvány következtében leterhelt egészségügyi dolgozók számára indult kezdeményezés lényege, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak az orvosok, ápolók. A  Facebook-csoporthoz bárki csatlakozhat, aki segítene.

Napi kétszáz pizza a kórházi dolgozóknak

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kásás Tamás pizzériája pizzákkal segíti a kórházi dolgozókat, akik egészségük kockáztatásával küzdenek a pandémia ellen. A Tommy di Napoli csapata úgy döntött, hogy ameddig készleteink tartanak, napi kétszáz pizzát szállítanak ki számos budapesti kórházba az ott dolgozók részére térítésmentesen, segítve ezzel az egész napos helytállásukat.

Ingyen hallgatható a Budapest Noir

Kondor Vilmos, a könyv írója ingyenessé tette a Budapest Noir hangoskönyvváltozatát a neten, ami ide kattintva tölthető és hallgatható. Így kicsit könnyebben telik otthon az idő.

“Lélegzetláncolattal” segítenek a zebegényi szállásadók

A Hegyi Kabin, a Treestyle Zebegény és a Natura Hill Zebegény vidéki és családi szállásadókként felajánlják az orvosok, ápolók és mentősök számára, hogy két éjszakára ellátják őket, amikor túlleszünk ezen a krízishelyzeten. A szálláshelyek további zebegényi szállásadót is kérnek, hogy minél többen csatlakozzanak a “lélegzetláncolathoz”, mellyel remélhetőleg sok-sok éjszakával tudják majd azokat a dolgozókat kényeztetni, akik most dolgoznak erőt nem kímélve az ország egészségéért.

Kötelező olvasmányokat olvasnak fel a színészek

Fullajtár Andrea ebben a Facebook-csoportban írta meg, hogy Bíró Kriszta ötlete nyomán a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat. A felhíváshoz ezután több ismert magyar színész is csatlakozott.

Borászok ajánlják fel a szájmaszkjaikat

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh felhívása arra buzdítja a magyar szőlészeket és borászokat, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen. “Fontos, hogy a maszk lehetőség szerint filtering face piece 3-as (FFP3) besorolású és az egységcsomag eredeti bontatlan csomagolású legyen, de minden maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány” – írják a felhívásukban.

Alapanyagok a Vöröskeresztnek

A budapesti À la Maison étterem (is) zárva tart átmenetileg, ami többek között azzal jár, hogy rengeteg felhasználatlan és bontatlan alapanyaguk maradt. Azt írják, “most a legfontosabb, hogy ne felejtsük el adni”, ezért a megmaradt alapanyagokat a Vöröskeresztnek adományozzák.

Napi ötven lángos a Szent László Kórházba

A Fény utcai piacon található Lángosland felajánlása szerint két hétig minden nap ötven darab lángost küldenek ingyenesen a rendkívüli leterheltséggel működő Szent László Kórház dolgozóinak. A felajánlást elősegítendő a Fény Utcai Piac Társasház vállalja, hogy a lángosok kiszállítását saját hatáskörben oldja meg.

Karanténkalács

A budapesti À table! pékség az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz. A karantenkalacs.hu kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: ötszáz vagy ezer forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a weboldalon vagy az önkéntes csoport diszpécserénél telefonon.

Online pszichológiai tanácsadás

Ingyenes pszichológiai tanácsadásban részesíti a Reikon Pszichológiai Központ a koronavírus-járványban érintett személyeket, egészségügyi dolgozókat, és más, a pandémia által érintett rászorulót, valamint kedvezményes online krízistanácsadást ad home office-ban dolgozóknak, karanténban lévőknek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Treestyle Zebegény, Getty Images, Unsplash)

hazai | koronavírus | járvány | nagy sztori | projekt

FOLYTASD EZZEL

A pandémia óta először rendezik meg a magyarok egyik legkedveltebb karácsonyi vásárát

Bulizz kortárs művészettel hajnalig! – Ötéves a Lavor Collective

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram