Ezek a leginspirálóbb hazai összefogások a koronavírus idején

Vannak, akik négyszeres áron adják a csirkemellet, és vannak, akik a bajban is azt nézik, hogyan tudnak segíteni. Összegyűjtöttük a kedvenc jótékonysági projektjeinket.

A mostani helyzet emberpróbáló, nehéz, szorongásokkal teli. Felemelő látni, hogy ebben az időszakban is vannak olyanok, akik felül tudnak emelkedni saját félelmeiken, azon, hogy veszélyben az állásuk, az egészségük, összefognak, kezet nyújtanak egymásnak, hogy másoknak segíthessenek.

Egyre több és több ilyen van, az egészségügyben dolgozók járműveit ingyen javító autószerelőtől kezdve az éttermek és civilek összefogásig, akik arra vállalkoztak, hogy finom ételekkel lássák el az orvosokat és a kórházakban dolgozókat.

Szóval tudjuk, hogy ennél szerencsére sokkal több jó projekt van, mint amit összeszedtünk, most néhányat mutatunk be.

Etesd a dokit!

A járvány következtében leterhelt egészségügyi dolgozók számára indult kezdeményezés lényege, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak az orvosok, ápolók. A  Facebook-csoporthoz bárki csatlakozhat, aki segítene.

Napi kétszáz pizza a kórházi dolgozóknak

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kásás Tamás pizzériája pizzákkal segíti a kórházi dolgozókat, akik egészségük kockáztatásával küzdenek a pandémia ellen. A Tommy di Napoli csapata úgy döntött, hogy ameddig készleteink tartanak, napi kétszáz pizzát szállítanak ki számos budapesti kórházba az ott dolgozók részére térítésmentesen, segítve ezzel az egész napos helytállásukat.

Ingyen hallgatható a Budapest Noir

Kondor Vilmos, a könyv írója ingyenessé tette a Budapest Noir hangoskönyvváltozatát a neten, ami ide kattintva tölthető és hallgatható. Így kicsit könnyebben telik otthon az idő.

"Lélegzetláncolattal” segítenek a zebegényi szállásadók

A Hegyi Kabin, a Treestyle Zebegény és a Natura Hill Zebegény vidéki és családi szállásadókként felajánlják az orvosok, ápolók és mentősök számára, hogy két éjszakára ellátják őket, amikor túlleszünk ezen a krízishelyzeten. A szálláshelyek további zebegényi szállásadót is kérnek, hogy minél többen csatlakozzanak a "lélegzetláncolathoz", mellyel remélhetőleg sok-sok éjszakával tudják majd azokat a dolgozókat kényeztetni, akik most dolgoznak erőt nem kímélve az ország egészségéért.

Kötelező olvasmányokat olvasnak fel a színészek

Fullajtár Andrea ebben a Facebook-csoportban írta meg, hogy Bíró Kriszta ötlete nyomán a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat. A felhíváshoz ezután több ismert magyar színész is csatlakozott.

Borászok ajánlják fel a szájmaszkjaikat

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh felhívása arra buzdítja a magyar szőlészeket és borászokat, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen. "Fontos, hogy a maszk lehetőség szerint filtering face piece 3-as (FFP3) besorolású és az egységcsomag eredeti bontatlan csomagolású legyen, de minden maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány" – írják a felhívásukban.

Alapanyagok a Vöröskeresztnek

A budapesti À la Maison étterem (is) zárva tart átmenetileg, ami többek között azzal jár, hogy rengeteg felhasználatlan és bontatlan alapanyaguk maradt. Azt írják, "most a legfontosabb, hogy ne felejtsük el adni", ezért a megmaradt alapanyagokat a Vöröskeresztnek adományozzák.

Napi ötven lángos a Szent László Kórházba

A Fény utcai piacon található Lángosland felajánlása szerint két hétig minden nap ötven darab lángost küldenek ingyenesen a rendkívüli leterheltséggel működő Szent László Kórház dolgozóinak. A felajánlást elősegítendő a Fény Utcai Piac Társasház vállalja, hogy a lángosok kiszállítását saját hatáskörben oldja meg.

Karanténkalács

A budapesti À table! pékség az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz. A karantenkalacs.hu kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: ötszáz vagy ezer forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a weboldalon vagy az önkéntes csoport diszpécserénél telefonon.

Online pszichológiai tanácsadás

Ingyenes pszichológiai tanácsadásban részesíti a Reikon Pszichológiai Központ a koronavírus-járványban érintett személyeket, egészségügyi dolgozókat, és más, a pandémia által érintett rászorulót, valamint kedvezményes online krízistanácsadást ad home office-ban dolgozóknak, karanténban lévőknek.

Ez is érdekelhet:

Ezt üzeni nekünk egy Pekingben élő magyar tanár

Pár gondolat onnan, ahol már túl vannak a nehezén.

(Fotók: Treestyle Zebegény, Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | járvány | akció | felhívás | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom