Az Év Éttermének megválasztása és a legjobb vidéki éttermek felfedezése után az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz idén is összegyűjtötte az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit.
Duna-parti BBQ, fenséges reggeli, tökéletesre sült pizza – bármit is kívánjunk, a listán megtaláljuk azt a helyet, amit szívesen kipróbálnánk, és ami az új kedvencünk lehet.
Az Év Alternatív Vendéglátóhelye 2022-ben a budafoki Duna-parton található DP BBQ Asador lett,
mely bravúrosan ötvözi egy „kortárs pecsenyéző” és egy gourmet étterem kreativitását, technológiáit, az ételek komplexitását és ízélményeit.
Piknikhangulat, zene, topkonyha
Egy kis épületből szolgálják ki a vendégeket, beülős rész nincs, a munka legszebb része pedig a szabad ég alatt zajlik, legyen az a parázs felett lassan sütött malac vagy bárány (az argentin asado és a patagóniai „al palo” módszer keresztezésével), cigánka yakitori vagy akár a „köcsögös tonkotsu bab ramen”.
A műfaji keresztezésekből szofisztikált street foodok születnek, vagy más megközelítésből azt mondhatjuk, a leglazább gourmet éttermi élményben lehet részünk. A hely önkiszolgáló, a vendégek a padokon vagy a pázsiton fogyaszthatják el a kimunkált ételeket, amikért nem ritkán sorok állnak. Íme, a lista tovább helyezettjei, betűrendben.
Á la Maison
A 2014 óta népszerű reggelizőhely a pesti oldal után Budán is megtalálta közönségét. A brunch-étlapok kötelező tojásételeinek variációi mellett
bécsi, angol, francia, New York-i villásreggelit és számos egészséges reggeli opciót kínálnak,
külön kérésre gluténmentes kenyérrel is.
Csak az omletthez közel harmincféle feltét közül választhatunk, french toastok, belga waffelek, sós waffinik, bundáskenyér, sőt lecsóváltozatok is szerepelnek az étlapon. A kávékülönlegességek mellett pezsgő, prosecco és champagne teszi teljessé az élményt. A pesti étteremben séfajánlattal, a budaiban ebédmenüvel várnak. Jelenleg is megtalálhatóak a kiszállítási platformokon.
Bp BARbq
A zászlóshajó-étterem az Akácfa utcában üzemel, de
egy Duna közeli, hangulatos kerti helyszínen is erősítettek az alapítók,
ez a BpBARbq Terrace, a Kossuth Lajos Üdülőparton. Serényi Zsolt és Urbán Roland 2016 óta élik közösen füstös mindennapjaikat, szaftos Reuben-szendvicsek, csontról omló oldalasok, klassz pulled pork kreációk között. Különleges ajánlataik között sokszor szerepel a faszénen sült porchetta is.
Óriási adagokkal, laza hangulattal számoljunk mindkét helyen, és amerikai típusú BBQ helyszínként sokféle frissítővel, koktéllal, csapolt sörrel támogatják a húsok legjavát.
Buja Disznó(k)
A Belvárosi Piacon eltöltött évek után immár stabilan a Fény utcai piacon találkozhatunk Bíró Lajos szerethető street food koncepciójával, ami vasárnap kivételével minden nap nyitva tart, ám mégis szombat délelőtt szól a legnagyobbat. A legendás séf szókimondó karakterével jól azonosítható, őszinte és nagytermészetű klasszikusokkal vár: malac rillette-tel, rántott kacsamájjal + fokhagymás majonézzel, lecsókolbásszal + Globusz mustáros hagymával.
De az igazi signature ételek a rántotthús, a szalontüdő zsemlegombóccal, és a péntekenként jól bejáratott sólet neológ. Mindezekhez pedig komoly champagne kínálat csatlakozik.
Digó Pizza
A kezdetekben csak alkalmanként működő pop-up projektből fejlődött ki a sikeres és mára ismert márkává váló Digó Pizza. Tulajdonképpen hozzájuk köthető annak a folyamatnak az indulása, amely ma Budapestet nápolyipizza-nagyhatalommá tette. A másfél perc alatt elkészülő nápolyi stílusú pizzáik alapanyagai nagyrészt Olaszországból érkeznek.
A Digó az erejét egyszerűségéből, fiatalos lendületéből és professzionális hozzáállásából merítve érte el, mára a budapesti nápolyipizza-kínálat kihagyhatatlan egysége. A tradicionális és klasszikus pizzaformátumok kiegészülnek néhány kiműveltebb, kreatívabb változattal is.
Igen
Szintén a nápolyi hagyományokat követi a Margit körút egészen nagyra szabott pizzériája, az Igen, ahol fatüzelésű kemencében, AVPN minősítéssel (Associazione Verace Pizza Napoletana) készülnek a pizzák. A hely motorja a pályaelhagyó Vidó Nóri, akinek Budapest első fix helyen működő nápolyipizza-kemencéjét köszönhetjük. A budai formáció a pesti oldalon működő mikrohely kiterjesztése.
A választék széles, a szortiment jól összeállított, és engedve az új idők nyomásának teljes kiőrlésű liszttel, gluténmentesen és akár vegán mozzarellával is kérhetjük a pizzát.
Kalóz Strandbisztró
A Top10-ben szereplő egyetlen balatoni étterem a 2003-ban útjára induló, ma már ikonikusnak számító fövenyesi Kalózvállalkozás, mely 2015-re megteremtette az addig ismeretlen strandbisztró elnevezést.
Ezzel a hazai gasztronómia alapanyagaira támaszkodó balatoni büfék kategóriája született meg,
valamint bekerült a köztudatba a balatoni hekket felváltó harcsa és krumpli, vagyis a magyar fish&chips-koncepció.
A Kalóz szezonon kívül hétvégente és a tanítási szünetekben tart nyitva, főszezonban pedig minden nap. Konyháját kortárs, beach food-választékra épülő bisztróstílus jellemzi, a kreatív étlap folyamatosan megújuló kínálatra összpontosít.
Pizza, Kávé, Világbéke Formációk
Az "encsi olaszok", Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd legendás street food-koncepciója Miskolcon, 2021-től pedig Debrecenben is elérhető. A hely pizza romana stílusú pizzát kínál, az extrém hosszan tartó kelesztésnek köszönhetően pedig szinte légiesek és könnyen emészthetőek. A feltétek kínálatának csak a fantázia és Dudás Szabolcs gondolkodása tud határt szabni.
A nagyszerű pizzák mellé természetesen becsatlakozik az ikonikus Gianni Frasi kávé, és megtaláljuk a prémium delikáteszek polcán fellelhető alapanyagokat is.
Vietnamigulyas.hu
A Frankel Leó utca minőségi kifőzdéje Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor progresszív konyhai látásmódját dicséri. A névadó vietnámi gulyás mellett például egzotikus salátákat, udon tésztát és mangalica ételeket kóstolhatunk.
Az alapanyagok terén a konyha következetesen ragaszkodik a minőséghez, a rizs csak sushi rizs lehet, a tojást pedig a legtöbb esetben savanyítják. A szerényen berendezett mini ételbár minőségi gondolkodású konyhát takar.
Zhu&Co.
A Nagymező utcai kínai ételbár egy Budapesten élő orosz-kínai pár kozmopolita koncepciója. Elsősorban jiăo zi tésztabatyukat ehetünk náluk, és bár a hely nevének első tagja disznót jelent kínaiul, korántsem csak ezzel töltik meg a finomságokat.
A családi vállalkozásban „anyu” a tésztanyújtással foglalkozik, „apu” feladata pedig a töltelékek és a formák kialakítása, a batyuk mellé pedig alátákat és leveseket is kínálnak. A Zhu&Co. nem egy klasszikus látványkonyha, de a nap folyamán sűrűn megfigyelhetjük, ahogy a „kirakatban” készülnek az ételbár főszereplői.
A Top10 vidéki alternatív vendéglátóhely
Bitang Burger – Alsóörs
Avalon Sörkert - Miskolc
Black Sheep Kávézó & Konyha - Debrecen
Buborék - Csopak
Kalóz Strandbisztró - Balatonudvari
Őrház Chill & BBQ - Szentendre
Panificio Il Basilico - Szentendre
Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc, Debrecen
Zsigmond Terasz & Pince - Tata
Vulcanus Pizzabar - Tapolca
Korábbi cikkünkben néhány ütős gasztrotrendet gyűjtöttünk össze, amik miatt érdemes idén étterembe menni, itt pedig a világ legrégebbi éttermeit láthatod.
(Forrás: Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz, képek: Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz, DP BBQ/Facebook)
legjobb alternatív éttermek | étteremkalauz | lista | Audi-Dining Guide TOP100
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!