Close
A németek egész optimisták a világjárvánnyal kapcsolatban

A németek egész optimisták a világjárvánnyal kapcsolatban

Az Euronews megbízásából a Redfield and Wilton Strategies készített egy felmérést, melyből kiderül, egyes országok lakói hogyan viselték és viselik a koronavírus-járvány által megváltoztatott világot, illetve hogyan hatott a Covid–19 a mindennapjaikra. Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban összesen hatezer embert – országonként ezerötszázat – kérdeztek meg július közepén.

Utazás

A német megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy a határokat nyitva kell tartani, a franciák hatvanhárom százaléka viszont a határzárás mellett foglalt állást. A válaszadók döntő hányada nem igazán bízik a légi közlekedésben, ha külföldre utazásról van szó, ellenben a németek nagy része elgondolkodik egy külföldi autós kiránduláson.

Ez nem jelenti azt, hogy kihasználják a szabadon utazás lehetőségét, hatvanegy százalékuk nem tervez nyaralást idén.

Maszkviselés

Még mindig megoszlanak a vélemények a hasznosságát és a szükségességét illetően, de abban valamennyi ország válaszadói egyetértettek, hogy az arcmaszk viselése segít a vírus terjedésének megakadályozásában. Ezt meg is teszik az üzletekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön (a legtöbb országban ugye mindkettőn kötelező).

Németországban a megkérdezettek alig negyede hordja mindig a maszkot, amint elhagyja a lakását, ugyanez az arány Spanyolországban hatvankilenc, Spanyolországban ötvenhárom, míg Franciaországban harmincnyolc százalék. Ha barátokkal találkoznak, a németek harmada egyáltalán nem teszi fel a maszkot, míg egy szabadtéri parkban sétálás alkalmával majdnem a megkérdezettek fele nem takarja el az arcát.

Hol a vége?

A négy nemzet meglehetősen megosztó abban a kérdésben, hogy túl vagyunk-e a nehezén.

A németek és az olaszok nagyjából fele gondolja úgy, hogy igen, ellenben a spanyolok és a franciák úgy vélik, még csak most jön a java.

A világjárvány gazdasági hatásait tekintve Spanyolországban számítanak leginkább pesszimistának az emberek, mert a megkérdezettek háromnegyede attól tart, a legrosszabb még hátra van (a franciák hetvenkét százaléka szerint is, a németeknél és az olaszoknál ez az arány valamivel kedvezőbb). Az eltérések magyarázata az egyes nemzetek vezetőinek képességeibe vetett hitben keresendő.

A második hullám

Valamennyi országban úgy vélekednek, hogy az emberek gyorsan elfelejtették a Covid19 fenyegetéseit, ami még mindig tart ez a félelem leginkább Franciaországban, a legkevésbé Németországban tűnt fel.

A négy ország megkérdezettjeinek többsége szerint az emberek betartották a társadalmi távolságtartásra vonatkozó kéréseket a karanténidőszak alatt, bár Németországban jó néhányan gondolják úgy, hgy sokan lazán vették a szabályokat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Euronews, fotók: Pixabay)

felmérés | koronavírus | franciaország | covid-19 | utazás

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram