Close
Tönkretették a híres partot, ezért nem kis összeget kell fizetniük a filmeseknek

Tönkretették a híres partot, ezért nem kis összeget kell fizetniük a filmeseknek

Sokba került a forgatás.

A Titanic kolosszális sikerét követően Leonardo DiCaprio Alex Garland regényének adaptációjában játszott főszerepet – ez volt A part, melyben hátizsákos turistaként Thaiföldön kereste a kalandot, hogy aztán rájöjjön, a paradicsom messze nem tökéletes.

A 20th Century Fox stúdió által gründolt forgatás a Phi Phi Lay szigetén lévő Maya Bayben zajlott. A stáb akkoriban kókuszpálmák tucatjait ültette el, hogy „trópusi” hangulatot kölcsönözzön a helyszínnek – a környezetkárosítás vádja még a film befejezése előtt felröppent. A szomszédos homokdűnék növényeinek földből kitépése különösen károsnak bizonyult az ökoszisztémára nézve, mivel a gyökereik segítettek megtartani a 250 méter hosszú strand homokját. Miután a filmes stáb kitépte azokat, a homok az óceánba kezdett erodálódni.

Akkoriban a The Guardian idézett néhány helyi lakost, akik a Maya-öblöt „csúnya bambuszkerítések és elpusztult őshonos növények elhagyatott színhelyeként” jellemezték.

DiCaprio 1999-ben, a film forgatása idején megvédte a stábot: „Ahogy én látom, minden rendben van. Nem tapasztaltam semmit, ami bármilyen módon megrongálódott volna. A stúdió mindenre vigyázott, és tisztelték a szigetet. Környezetvédőnek tartom magam és hiszem, hogy amikor elhagyjuk a szigetet, az jobb lesz, mint előtte volt” – mondta akkor a színész.

Friss hír, hogy a thaiföldi legfelsőbb bíróság most arra kötelezte a 20th Century Studios-t, hogy fizessen tízmillió thai bahtot (kb. 108 millió forintot) a helyszín helyreállítási költségeinek fedezésére.

A Maya Bay 2022 januárjában nyitott meg újra a turisták előtt, miután három évig zárva volt annak érdekében, hogy elvégezhessék az alapvető helyreállítási munkálatokat. Az idilli helyszínt augusztusban ismét be kellett zárni, legkorábban várhatóan októberben nyitják újra. Akkor vélhetően visszatér majd a korábban érvényben lévő protokoll, mely szerint tilos a csónakázás és a fürdőzés, illetve egyetlen látogató sem maradhat egy óránál tovább a parton.

Több mint száz éve, hogy a Titanic elsüllyedt, és huszonöt év telt el azóta, hogy Leonardo di Caprio és Kate Winslet a filmvásznon örökítette meg a hajó tragédiáját. A Titanicot övező rajongás és misztikum azonban ennyi idő távlatából sem csökkent.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

leonardo dicaprio | bíróság | helyreállítás | A part | thaiföld

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom