Close
Újranyit az a mesés tengerpart, amit Leonardo DiCaprio filmje tett híressé

Újranyit az a mesés tengerpart, amit Leonardo DiCaprio filmje tett híressé

Túlturistásodás miatt évekig zárva tartott.

Ritka esetben, de az élet utánozza a művészetet. Így történt ez a thaiföldi Maya Bayjel, amely a Leonardo  DiCaprio főszereplésével 2000-ben bemutatott A part című film forgatási helyszíne volt.

A mozifilm egy érintetlen trópusi paradicsomról szól, melyet az emberek tönkretesznek. 2018-ban valóság lett a fikcióból, mivel a helyet a turistainvázió miatt kénytelenek voltak bezárni.

A Krabi tartomány Phi Phi Leh szigetén található strandot a film bemutatását követő két évtizedben naponta mintegy ötezer turista árasztotta el,

az általuk hátrahagyott hulladék és műanyag pedig jelentős pusztítást végzett az öböl ökoszisztémájában.

A törékeny korallok megsérültek, miközben a turisták csónakjai olajat szivárogtattak a vízbe, és megzavarták a tengeri élőlényeket. Egy látogató a BBC-nek annyit mondott, hogy az egykoron idilli, fehér homokos strand a New York-i Times Square-hez hasonlított.

A Maya-öböl lezárásáról 2018 júniusában döntöttek, és kezdetben csak négy hónapról szólt volna. 2019-ben végül további két évvel meghosszabbították a zárlatot, miután a hatóságok felmérték a károk valódi mértékét.

Most viszont a népszerű thaiföldi hely a 2022-es újranyitásra készül. A hatóságok azonban nem szeretnék ugyanazokat a hibákat elkövetni, ezért a látogatók számát szigorúan ellenőrzik, és egy időben legfeljebb háromszáz főre korlátozzák; a látogatások időtartama maximum egy óra lehet, az öböl csak délelőtt 10 és délután 4 óra között lesz elérhető, és külön területet jelölnek ki a vízi sportok számára. A hajóknak pedig a sziget másik oldalán, a híres öböltől távolabb, egy kijelölt mólónál kell kikötniük.

Eközben az Európai Utazási Bizottság (ETC) legfrissebb előrejelzése szerint az Európán belüli utazások 2024-ig nem haladják meg a járvány előtti szintet. Az erőteljes nyári fellendülés ellenére az Európába irányuló nemzetközi turistaforgalom 2021 végére várhatóan hatvan százalékkal elmarad a 2019-es adatoktól.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

szakasz | Leonado Di Caprio | újranyit | A part | látogatók

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram