Close
Ötletes módszerrel leckéztetik meg a szemetelő turistákat Thaiföldön

Ötletes módszerrel leckéztetik meg a szemetelő turistákat Thaiföldön

Szokatlan akció, de remélhetőleg hatásos lesz. 

Bangkoktól mintegy százötven kilométerre található az UNESCO Világörökségéhez tartozó Khao Yai Nemzeti Park, ahol az utóbbi időben a látogatók egy része felelőtlenül viselkedik. Rengeteg szemetet hagynak maguk után, ezért a park vezetése kénytelen volt valamilyen elrettentő akciót kitalálni, hogy felhívja a figyelmet a környezet megóvására, és eltántorítsa a turistákat a szemeteléstől.

Sikerült: a személyzet összeszedi a főként műanyag palackokat és csipszes zacskókat tartalmazó szemetet, szépen becsomagolja, majd postára adja, és visszaküldeti a tulajdonosának.

Egyfajta nyomatékosításként még egy kis kártyát is mellékelnek az ajándékcsomaghoz, melyen ez áll: “Néhány holmiját a Khao Yai Nemzeti Parkban felejtette.”

A megleckéztetésre szánt akció mögött Varawut Silpa-archa, Thaiföld környezetvédelmi minisztere áll, aki néhány nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben emlékeztette az embereket arra, hogy távozáskor vigyék magukkal a szemetet, hiszen azok káros hatással lehetnek az élelmet kereső állatokra. Amennyiben nem teszik meg, ők összeszedik az általuk széthagyott hulladékot, becsomagolják egy dobozba, majd afféle szuvenírként utánuk küldik. A miniszter ismertette a környezetet károsító cselekedetekkel kapcsolatos jogsértések következményeit is, aminek értelmében a szabálytalankodók öt év börtönt vagy tizenhatezer dolláros bírságot is kaphatnak. Vagy akár mindkettőt.

A Khao Yai Nemzeti Parkot a koronavírus-járvány kitörésekor be kellett zárni, ám július 1-jén korlátozott számú látogató beengedésével ismét megnyitották. A Bangkok Post írta meg, hogy a belépésnél testhőmérsékletet mérnek, a park területén kötelező a maszkviselés, illetve a barangoló állatok számának megnövekedése miatt sebességkorlátozást is bevezettek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay)

csomag | szemetelés | visszaküldik | turista | hulladék

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram