Close
Elképzelhető, hogy évekig tart még, míg helyreáll az utasforgalom Európában

Elképzelhető, hogy évekig tart még, míg helyreáll az utasforgalom Európában

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legfrissebb előrejelzése szerint az Európán belüli utazások 2024-ig nem haladják meg a járvány előtti szintet.

Az erőteljes nyári fellendülés ellenére az Európába irányuló nemzetközi turistaforgalom 2021 végére várhatóan hatvan százalékkal elmarad a 2019-es adatoktól.

A vizsgálat megállapította, hogy az európai turistautak száma az idei év felénél még mindig hetvenhét százalékkal kevesebb a két évvel ezelőtti számokhoz képest.

Ez annak ellenére alakult így, hogy Európa az egyik legsikeresebb átoltottsági aránnyal rendelkezik a kontinensek közül.

A jelentés azonban rámutatott, hogy 2021 nyarán lassú, de folyamatos növekedést lehetett megfigyelni az Európán belüli légi utasforgalomban – a júniusi hatvankilenc, a júliusi ötvenhét, az augusztusi pedig negyvenkilenc százalékkal maradt el a 2019-es szinttől.

Az egyik legnagyobb visszaesés a hosszú távú repülőjáratokon volt tapasztalható – az Egyesült Államokból Európába utazások a jelentésben szereplő országok harmadában kilencven százalékkal maradtak a 2019-es szint alatt. Szakértők szerint a turisztikai ágazat ezen részének lassú fellendülése mögött a költséges tesztek, az országonként eltérő utazási szabályok, valamint a fertőzés miatti aggodalmak állnak.

Luís Araújo, az ETC elnöke szerint a védőoltás máris döntő szerepet játszik az utazás fellendülésében, a vakcina bevezetése létfontosságú volt a beutazási követelmények könnyítésében, és az utazás vonzerejének növelésében. Az oltásra irányuló erőfeszítések azonban nem lesznek elegek, koherensebb megközelítésre van szükség.

Ausztria egyike azon európai országoknak, amelyekben emelkednek az esetszámok. Az osztrák szövetségi kormány néhány hete már megalkotott egy szakaszos tervet, ezt a folyamatot most felgyorsítják. Konkrétan: november 8-tól, hétfőtől a 2G-szabály van érvényben a gasztronómiában, a szállodákban, az éjszakai vendéglátásban, a kulturális, szabadidős és sportlétesítményekben, valamint a felvonókon (oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be).

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

utazás | koronavírus | covid | 2024 | utasforgalom

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram