A Bloody Mary az egyik legismertebb koktél a világon, azt azonban csak kevesen tudják, hogy egy angol királynő baljós becenevéről keresztelték el.
Ki volt Bloody Mary?
Bloody Mary valódi neve Mary Tudor volt, a Tudor uralkodóház tagja, VIII. Henrik angol király és Aragóniai Katalin egyetlen gyermeke, aki megélte a felnőttkort. Trónra kerülése veszteségekkel teli gyerekkorához hasonlóan igazán viharos volt: 1553-ban az addigi király elhunyt, és bár Mária trónra való igénye jogos volt, katolikus vallása miatt mégsem voltak hajlandók megkoronázni. Kizárták tehát a trónöröklési jogból, és el akarták fogni, ám ő addigra megszökött, és követőinek társaságában királynővé kiáltatta ki magát. A trónra ültetett Jane Grey uralkodása rekordrövidre sikerült, a koronát ugyanis csupán kilenc napig tudta megtartani: Mária látványosan bevonult Londonba, és brutálisan leszámolt ellenfeleivel. A megtorlás időszakában kapta a Bloody Mary nevet, amelynek egész életében meg is próbált felelni. Vallási üldöztetések, eretnekség, terror jellemezte az uralkodását, így aztán tényleg vörös betűkkel tudott bekerülni a brit történelemkönyvekbe.
Népszerű koktél viseli a nevét
A rettegett királynő sokakat megihletett, többnyire azonban csak festményeken ábrázolták. 1921-ben egy New York-i bárban Fernand Petiot elkészítette az első paradicsomos, vodkás koktélt, amelynek akkor a Red Hammer nevet adták.
Később Petiot munkahelyet váltott, és a szintén New York-i St. Regis Hotelben kapott állást. Ott fejlesztette tovább alap koktélját, hogy immáron sót, borsot, cayenne-t, Worcestershire-mártást és citromot is adjon hozzá.
Az egészen különleges alkoholos ital nagyon népszerűvé vált, nem sokkal később már a Life magazinba is bekerült.
Arról nincs konkrét információ, hogy mikor és ki nevezte át Red Hammerről Bloody Maryre, az azonban biztos, hogy így naponta emlékezteti az emberiséget a királynő rettenetes tetteire.
Így készül
Hozzávalók:
- 4,5 cl vodka
- 9 cl paradicsomlé
- 1,5 cl citromlé
- 2-3 öntet Worcestershire-szósz
- 1 öntet Tabasco-szósz
- bors ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe, és öntsük bele az összes hozzávalót! Rázzuk alaposan össze, majd töltsük jégkockákkal teli, hosszúkás alakú pohárba!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
koktél | bloody mary | vodka | brit | ital | gasztrotörténelem
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!