Close
A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden

A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden

A fa- és vegyestüzelésű fűtőberendezések használata más fűtési rendszerekhez képest nagyobb körültekintést igényel, de némi odafigyeléssel biztosítható a hosszú ideig tartó, biztonságos használatuk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk hozzájárulni néhány hasznos tanáccsal!

Előzze meg a túlzott koromképződést!

A túlzott koromképződést a legtöbb esetben a nem megfelelő minőségű vagy nem kellően száraz tüzelőanyag okozza. Az így keletkező korom, kén és kátrány lerakódik a tűztérben, a füst elvezetésére szolgáló csövekben vagy a kéményben. Ez nem csak a fűtőberendezések működésének hatékonyságát csökkenti, de nagyon veszélyes is lehet, hiszen a füst visszajuthat a lakótérbe, amely így a lakók egészségét és életét is veszélyeztetheti.

A probléma viszont szerencsére megelőzhető! Koromtalanító adagolásával megakadályozható a kátrányosodás, ráadásul a korábbi lerakódások is fellazíthatók.

A kéménytisztítás eszközei

Sajnos a fenti módszer és az évente esedékes kéményseprés sem mindig garantálják a füstelvezető rendszerek biztonságos működését. Ezért nem árt, ha a szokásos szerszámok mellett a kémények tisztításának alapvető eszközei is bármikor rendelkezésre állnak. Ezek beszerzésekor azonban mindig figyelembe kell venni, hogy a kéménytisztító kefe vagy a rugós kefe feje megfelelő méretű legyen és ezekhez kellő hosszúságú szár társuljon.

Gyújtson be gyorsan és egyszerűen!

A szilárd tüzelésű kazánok és kályhák esetén gyakran okoz problémát azok begyújtása. Ennek megvan a maga speciális technikája, de némi türelem is szükséges hozzá. Azok számára, akik időt spórolnának és szeretnék, hogy garantáltan begyulladjon a tüzelőanyag, a 95%-os kerozintartalommal rendelkező alágyújtós állandó segítőtárs lehet. Magas hőértéke miatt a nagyobb rönkök is könnyebben fognak tüzet, így megspórolható a fa hasogatásának időigényes folyamata.

A füstcsövek cseréje

A füstcsövek karbantartását érdemes a fűtési szezonon kívül elvégezni, de akár a téli időszakban is adódhat olyan probléma, amely valamelyik elem cseréjét teszi szükségessé. A VasMuszakiBolt.hu webáruházában bármilyen füstcsövet és kályhacsövet megtalál fekete, valamint fehér színben is. Vásárlás előtt azonban érdemes felmérni a fűtőtest teljesítményét, hiszen ettől függ, hogy milyen átmérőjű, illetve vastag- vagy vékonyfalú cső kerüljön-e megvásárlásra.

A füstcsöveken és a hozzájuk illeszkedő könyökön kívül szükség lehet egyéb kiegészítőkre is. Ilyenek például a kályhák hőleadását jelentősen javító hődobok és pillangószelepek is, valamint az egyenletes huzatot biztosító, kéményre szerelhető szélkakasok, amelyek segítségével optimális égés érhető el a tűztérben.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezekre a helyekre és programokra vidd el külföldről érkező barátaidat!

Hol vásárolhatunk kannabiszolajat?

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram