Close
A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden

A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden

A fa- és vegyestüzelésű fűtőberendezések használata más fűtési rendszerekhez képest nagyobb körültekintést igényel, de némi odafigyeléssel biztosítható a hosszú ideig tartó, biztonságos használatuk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk hozzájárulni néhány hasznos tanáccsal!

Előzze meg a túlzott koromképződést!

A túlzott koromképződést a legtöbb esetben a nem megfelelő minőségű vagy nem kellően száraz tüzelőanyag okozza. Az így keletkező korom, kén és kátrány lerakódik a tűztérben, a füst elvezetésére szolgáló csövekben vagy a kéményben. Ez nem csak a fűtőberendezések működésének hatékonyságát csökkenti, de nagyon veszélyes is lehet, hiszen a füst visszajuthat a lakótérbe, amely így a lakók egészségét és életét is veszélyeztetheti.

A probléma viszont szerencsére megelőzhető! Koromtalanító adagolásával megakadályozható a kátrányosodás, ráadásul a korábbi lerakódások is fellazíthatók.

A kéménytisztítás eszközei

Sajnos a fenti módszer és az évente esedékes kéményseprés sem mindig garantálják a füstelvezető rendszerek biztonságos működését. Ezért nem árt, ha a szokásos szerszámok mellett a kémények tisztításának alapvető eszközei is bármikor rendelkezésre állnak. Ezek beszerzésekor azonban mindig figyelembe kell venni, hogy a kéménytisztító kefe vagy a rugós kefe feje megfelelő méretű legyen és ezekhez kellő hosszúságú szár társuljon.

Gyújtson be gyorsan és egyszerűen!

A szilárd tüzelésű kazánok és kályhák esetén gyakran okoz problémát azok begyújtása. Ennek megvan a maga speciális technikája, de némi türelem is szükséges hozzá. Azok számára, akik időt spórolnának és szeretnék, hogy garantáltan begyulladjon a tüzelőanyag, a 95%-os kerozintartalommal rendelkező alágyújtós állandó segítőtárs lehet. Magas hőértéke miatt a nagyobb rönkök is könnyebben fognak tüzet, így megspórolható a fa hasogatásának időigényes folyamata.

A füstcsövek cseréje

A füstcsövek karbantartását érdemes a fűtési szezonon kívül elvégezni, de akár a téli időszakban is adódhat olyan probléma, amely valamelyik elem cseréjét teszi szükségessé. A VasMuszakiBolt.hu webáruházában bármilyen füstcsövet és kályhacsövet megtalál fekete, valamint fehér színben is. Vásárlás előtt azonban érdemes felmérni a fűtőtest teljesítményét, hiszen ettől függ, hogy milyen átmérőjű, illetve vastag- vagy vékonyfalú cső kerüljön-e megvásárlásra.

A füstcsöveken és a hozzájuk illeszkedő könyökön kívül szükség lehet egyéb kiegészítőkre is. Ilyenek például a kályhák hőleadását jelentősen javító hődobok és pillangószelepek is, valamint az egyenletes huzatot biztosító, kéményre szerelhető szélkakasok, amelyek segítségével optimális égés érhető el a tűztérben.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Íratlan illemszabályok társasházban élőknek
Amit a röntgenről tudni érdemes
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom