Close
A világ egyik legszebb túraútvonala keresztülszeli Franciaországot

A világ egyik legszebb túraútvonala keresztülszeli Franciaországot

A GR10 túraútvonala Franciaországot szeli ketté, miközben az Atlanti-óceánt és a Földközi-terngert köti össze, végighaladva a Pireneusokon. Olyan jól ismert helyeket érint, mint a Lac de Gaube, a Lac d’Ôo és a Cirque de Gavarnie.

A legtöbben a túra kiindulópontjának Hendaye-t választják és Banyulsban fejezik be. Az utat negyvenöt-hatvan nap alatt teljesítik, mely során a túrázók átlagosan hat-nyolc órát töltenek gyaloglással. Az ideális időpont a túra teljesítésére június közepétől szeptember 30-ig tart, de számolni kell azzal, hogy az út során érintett szállások a csúcsidőszakban, július 14. és augusztus 15. között rendkívül gyorsan megtelnek.

A Pireneusokban majdnem nyolcszáz kunyhó és menedékház található, amelyek közül sok a GR10 nyomvonalán fekszik. Ezek többségében az év minden napján nyitva vannak, hogy a fáradt túrázók megpihenhessenek falaik között. Néhány hostelben is megszállhatnak a kirándulók, ahol étkezési lehetőséget is biztosítanak számukra.

Annak ellenére, hogy a túra során meredek emelkedőket is teljesíteni kell, tényleges hegymászástól nem kell tartani.

Számos szakasz esetében alternatív útvonalat is választhatunk, amelyek olyan varázslatos tájakat érintenek, mint Pont d’Espagne vagy Gedre. A Chemin de la Mature sziklafalba vájt kiépített pályáját a 18. században hozták létre, hogy megkönnyítsék a francia hadihajók árbocaként szolgáló fatörzsek szállítását.

A Néouvielle Nemzeti Természetvédelmi Területen a túrázókat a 2509 méteres Col de Madamète fogadja, melyet páratlan hegyi legelők váltanak. A területen különleges vadon élő állatok is megfigyelhetők, semmi meglepő nincs abban, ha egy mormotát látunk, vagy egy egyiptomi keselyű repül el a fejünk felett.

Természetesen a közel két hónapos túra kisebb szakaszokra is lebontható. Igazán sokan választják az első etapot, amely Hendaye-ből indulva nyolc nap után a festői hegyvidéki településen, Saint Jean Pied de Port-ban ér véget.

A szakasz ráadásul igazán kirándulóbarát, hiszen szállodai szállásokat lehet igénybe venni, szervezett túra keretében pedig a poggyászokat mindig előre viszik, így csak a kiránduláshoz szükséges felszerelést kell magunkkal vinnünk. Annak ellenére, hogy egy viszonylag kedvező terepen halad végig a szakasz, a napi négy-nyolc órás túrák során akár 1260 méteres szintkülönbség is megtehető, ami jó erőnlétet igényel a kirándulók részéről.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

 

FOLYTASD EZZEL
Ezt a légitársaságot kerüljük, ha csak tudjuk
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom