Close
A világ egyik legszebb túraútvonala keresztülszeli Franciaországot

A világ egyik legszebb túraútvonala keresztülszeli Franciaországot

A GR10 túraútvonala Franciaországot szeli ketté, miközben az Atlanti-óceánt és a Földközi-terngert köti össze, végighaladva a Pireneusokon. Olyan jól ismert helyeket érint, mint a Lac de Gaube, a Lac d’Ôo és a Cirque de Gavarnie.

A legtöbben a túra kiindulópontjának Hendaye-t választják és Banyulsban fejezik be. Az utat negyvenöt-hatvan nap alatt teljesítik, mely során a túrázók átlagosan hat-nyolc órát töltenek gyaloglással. Az ideális időpont a túra teljesítésére június közepétől szeptember 30-ig tart, de számolni kell azzal, hogy az út során érintett szállások a csúcsidőszakban, július 14. és augusztus 15. között rendkívül gyorsan megtelnek.

A Pireneusokban majdnem nyolcszáz kunyhó és menedékház található, amelyek közül sok a GR10 nyomvonalán fekszik. Ezek többségében az év minden napján nyitva vannak, hogy a fáradt túrázók megpihenhessenek falaik között. Néhány hostelben is megszállhatnak a kirándulók, ahol étkezési lehetőséget is biztosítanak számukra.

Annak ellenére, hogy a túra során meredek emelkedőket is teljesíteni kell, tényleges hegymászástól nem kell tartani.

Számos szakasz esetében alternatív útvonalat is választhatunk, amelyek olyan varázslatos tájakat érintenek, mint Pont d’Espagne vagy Gedre. A Chemin de la Mature sziklafalba vájt kiépített pályáját a 18. században hozták létre, hogy megkönnyítsék a francia hadihajók árbocaként szolgáló fatörzsek szállítását.

A Néouvielle Nemzeti Természetvédelmi Területen a túrázókat a 2509 méteres Col de Madamète fogadja, melyet páratlan hegyi legelők váltanak. A területen különleges vadon élő állatok is megfigyelhetők, semmi meglepő nincs abban, ha egy mormotát látunk, vagy egy egyiptomi keselyű repül el a fejünk felett.

Természetesen a közel két hónapos túra kisebb szakaszokra is lebontható. Igazán sokan választják az első etapot, amely Hendaye-ből indulva nyolc nap után a festői hegyvidéki településen, Saint Jean Pied de Port-ban ér véget.

A szakasz ráadásul igazán kirándulóbarát, hiszen szállodai szállásokat lehet igénybe venni, szervezett túra keretében pedig a poggyászokat mindig előre viszik, így csak a kiránduláshoz szükséges felszerelést kell magunkkal vinnünk. Annak ellenére, hogy egy viszonylag kedvező terepen halad végig a szakasz, a napi négy-nyolc órás túrák során akár 1260 méteres szintkülönbség is megtehető, ami jó erőnlétet igényel a kirándulók részéről.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

 

utazás | kirándulás | teljesítménytúra | franciaország | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram