Close
Megvan a világ legdrágább fagyija: nem fogod elhinni, hogy mennyibe kerül

Megvan a világ legdrágább fagyija: nem fogod elhinni, hogy mennyibe kerül

Egy gombóc árából valószínűleg több évtizednyi normál fagyizás kijön.

A Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a világ legdrágább fagyija a Cellato japán jégkrémcég által árult bjakuja, vagyis fehér éjszaka nevű fagyasztott desszert, melynek adagját jelenleg 880 ezer jenért, vagyis 2 millió 198 ezer 284 forintért mérik.

A gelatóként említett fagyinak nemcsak a neve utal olasz eredetére, de innen, egész pontosan Alba városából származik az alapanyágul szolgáló szarvasgomba is, amely sokak szerint a világ legjobbja, és kilója akár kétmillió jenbe (majdnem ötmillió forintba) is kerülhet.

Fehér szarvasgomba

A jégkrémet ehető aranylevél, kétféle sajt és szakéseprő, a szaké készítésekor hátramaradó, fehér, pasztaszerű összetevő teszi teljessé.

A desszert fejlesztése másfél évig tartott Tadayoshi Yamada, a francia-japán fúziós konyhájáról ismert oszakai RiVi étterem főszakácsának vezetésével.

Az édességet Japánban lehet házhoz rendelni, és a kóstolásához épp olyan precíz utasítások járnak, mint ahogyan készült. A leírás szerint a fagyi akkor a legfinomabb, ha elérte a megfelelő állagot, ilyenkor kell  hozzáönteni a szarvasgomba-olajat, és addig keverni, amíg kissé megpuhul ahhoz, hogy a kanalat bele lehessen szúrni. Ha túl kemény, szobahőmérsékleten vagy mikróban ötszáz watton 10-20 másodpercig érdemes melegíteni, a fogyasztásához pedig külön kézzel készült fémkanalat is küldenek, és szakét vagy francia fehérbort ajánlanak mellé.

Sima szarvasgombából is készül náluk fagyi

A Cellato, amelynek étlapján fekete szarvasgombás jégkrém és csoki is szerepel, előbbi mindössze tízezer jenért (24 980 forintért), utóbbi 38 ezer jenért (94 925 forintért), a jövőben pezsgővel és kaviárral szeretné diverzifikálni a termékcsaládját.

Ezek a világ legvagányabb fagyizói, ahol egy-egy gombóc a fine diningot súrolja, akárcsak ebben a budapesti fagylaltdesszertezőben, de persze léteznek jeges édességek a fagylalton innen és túl is.

(Forrás: CNN, képek: Cellato, Unsplash)

jégkrém | desszert | fagyi | fagylalt | japán

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram