Melyik a világ legirodalmibb városa?

Vajon mely városok szerepelnek a leggyakrabban a regényekben, regényekben és novellákban? Egy brit ingatlancég megadta választ.

A David Wilson Homes az openlibrary.org e-könyv-adatbázist böngészte át, hogy kiderítse, mely városok fordulnak elő a legtöbbször az irodalmi művekben. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a platformot az angol nyelvű könyvek uralják, és bár több mint kétmillió alkotás érhető el rajta, a kép, amit kapunk, meglehetősen angolszász-centrikus.

Így nem olyan meglepő, hogy a rangsor élére New York került. Az amerikai város a kutatás szerint 79 384 könyvben bukkan fel, vagyis majdnem kétszer olyan gyakran, mint bármely más város. Ott játszódik többek között az Álom luxuskivitelben és A nagy Gatsby is.

A második helyen Washington áll, amely 43 977 könyvben szerepel, ezután pedig Róma következik 34 981 alkotással. Az olasz főváros ugyanakkor több műfaji listán is megszerezte a vezetést, miután a legtöbb klasszikust és verseskötetet inspirálta.

Íme az első tíz város, a teljes lista itt látható.

New York (79 384 könyv)
Washington (43 977)
Róma (34 981)
London (31 368)
Párizs (22 497)
San Francisco (13 480)
Boston (12 827)
Berlin (10 185)
Los Angeles (9 438)
Chicago (9 183)

New York manapság is megmozgatja az emberek fantáziáját, egy tiktoker például azt nézte meg, meddig lehet ott elélni száz dollárból.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images, Unsplash)

könyv | város | irodalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom