Close
Melyik a világ legirodalmibb városa?

Melyik a világ legirodalmibb városa?

Vajon mely városok szerepelnek a leggyakrabban a regényekben, regényekben és novellákban? Egy brit ingatlancég megadta választ.

A David Wilson Homes az openlibrary.org e-könyv-adatbázist böngészte át, hogy kiderítse, mely városok fordulnak elő a legtöbbször az irodalmi művekben. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a platformot az angol nyelvű könyvek uralják, és bár több mint kétmillió alkotás érhető el rajta, a kép, amit kapunk, meglehetősen angolszász-centrikus.

Így nem olyan meglepő, hogy a rangsor élére New York került. Az amerikai város a kutatás szerint 79 384 könyvben bukkan fel, vagyis majdnem kétszer olyan gyakran, mint bármely más város. Ott játszódik többek között az Álom luxuskivitelben és A nagy Gatsby is.

A második helyen Washington áll, amely 43 977 könyvben szerepel, ezután pedig Róma következik 34 981 alkotással. Az olasz főváros ugyanakkor több műfaji listán is megszerezte a vezetést, miután a legtöbb klasszikust és verseskötetet inspirálta.

Íme az első tíz város, a teljes lista itt látható.

New York (79 384 könyv)
Washington (43 977)
Róma (34 981)
London (31 368)
Párizs (22 497)
San Francisco (13 480)
Boston (12 827)
Berlin (10 185)
Los Angeles (9 438)
Chicago (9 183)

New York manapság is megmozgatja az emberek fantáziáját, egy tiktoker például azt nézte meg, meddig lehet ott elélni száz dollárból.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images, Unsplash)

város | könyv | irodalom

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom