Close
Budapest is helyet kapott a világ harminchét legjobb városa között

Budapest is helyet kapott a világ harminchét legjobb városa között

A brit TimeOut magazin Melbourne-től Madridig, Chicagótól Koppenhágáig és Tel-Avivtól Tokióig 27 ezer városlakó megkérdezésével jutott el a végeredményhez, ami esetükben egy harminchetes rangsort jelent.

Azt akarták kideríteni, hogy mely városok léptek igazán előre és fogtak össze ebben a még mindig gyötrelmesnek mondható évben. A felmérésben részt vevőket ételekről, kultúráról, közösségi projektekről, zöldterületekről és fenntarthatóságról kérdezték. Azokat a legjobb városokat keresték, melyek nemcsak a jelenben élnek, hanem a jövőre is gondolnak. A kutatásban résztvevők mellett a TimeOut szerkesztőinek és szakértőinek véleményét is figyelembe vették a lista összerakásakor.

Az első helyen az USA nyugati partján található San Francisco végzett, vagyis a kaliforniai nagyváros számít a világ jelenlegi legjobbjának.

A TimeOut elsősorban a Bay Area közösségi erejét emelte ki: a Covid-válság  idején a vállalkozások kreatívan próbáltak meg talpon maradni, és innovatív kezdeményezésekkel segítettek a rászorulókon. San Francisco kiemelkedően teljesített a progresszív politikában és fenntarthatóságban, gyönyörűen kialakított pihenőszigeteinek köszönhetően a város pedig olyan, mintha egyetlen hatalmas utcai parti lenne.

Másodikként Amszterdam zárt, amely a világjárvány idején bölcsen használta ki a kulturális és társadalmi élet leállását, és több időt tudott fordítani saját szépségeire. A hollandiai város egy sor intézkedést hozott, hogy javítson a helyi lakosok életminőségén, és egy fenntarthatóbb jövőt teremtsen számukra. Nem meglepő módon elsősorban a zöld és a fenntartható kategóriában szerepelt dicséretesen. A magazin külön megemlíti a Vondelparkot, amely egy hatalmas oázis a város központjában, ahol a jam sessionöktől kezdve a színházon át a sportokig mindenféle rendezvénnyel lehet találkozni.

A világ harmadik legjobb városa jelenleg az angliai Manchester. Rugalmas helynek nevezik, amelynek közössége mindent összevetve jól teljesített. A manchesteriek nagyon büszke emberek, a felmérésben részt vevők 71 százaléka kreatívnak nevezte a várost. Manchesterben általános a jó hangulat, a város pedig híres arról, hogy tudja, hogyan érezheted jól magad. Nem volt meglepetés, hogy a kreativitás mellett az éjszakai élete, a közösségi szelleme és a barátságossága miatt érdemelt kiemelést.

A 37-es listán többek között Abu-Dzabit, Rómát vagy Moszkvát megelőzve feltűnik Budapest is.

A leírás szerint a lezárások alatt a főváros társasági élete a belvárosból a zöldebb városrészekbe került át, még népszerűbbek lettek a Budai-hegységben tett túrák, a folyóparti teraszokon üldögélések és a parkokban piknikezések. A huszonkilencedik helyezett Budapesttel kapcsolatban gyönyörű építészete mellett kirándulóhelyeit, parkjait, bárjait és feltörekvő Duna-parti helyeit emeli ki a magazin.

A teljes listát ide kattintva lehet böngészni.

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images, Pixabay)

timeout | magazin | városok | budapest | legjobb

FOLYTASD EZZEL

Ezeken az európai síterepeken emelkedtek a legnagyobbat az árak

Kiderült, hogyan lehetne vonzóvá tenni télen a Balatont

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram