Close
Így küzd Amszterdam a túlturistásodás ellen – Négy dolog, amit átvehetünk a holland fővárostól

Így küzd Amszterdam a túlturistásodás ellen – Négy dolog, amit átvehetünk a holland fővárostól

Hogy szebb hely lehessen a világ.

Amszterdamban végre fellélegezhettek egy kicsit a helyiek. A tavaly márciusban életbe lépett zárlat miatt szünetelt a turizmus, így  évszázadok óta először nem volt tele a város tízezernyi turistával, akik csak bámulták a kirakatokat, rágyújtottak a kávézókban, és italkülönlegességeket rendeltek minden sarkon.

Amszterdam levegőhöz jutott. És a továbbiakban is szeretne lélegezni.

A holland város egy sor intézkedést hozott annak érdekében, hogy javítson a helyi lakosok életminőségén és egy fenntarthatóbb jövőt teremtsen számukra. Mutatunk néhány – meglehetősen szigorú – amszterdami kezdeményezést, melyeket akár más városokban is bevezethetnének.

Nem húznak fel új szállodákat a központban

A londoni Leicester téren épül egy új jéghegyhotel, ami méretes alagsorral rendelkezik majd. Na, ilyesmi egy darabig nem lesz Amszterdamban.

A város ugyanis betiltotta a belvárosban az új szállodák építését, és inkább a külvárosok felé terelgeti a fejlesztéseket, hogy aztán a turizmus előnyeit az egész városra kiterjessze.

Viszlát, Airbnb!

Fogalmunk sincs, miért akarna valaki Amszterdam vöröslámpás negyedében, a De Wallen környékén megszállni. Mégis tavaly júliusig évente több százezren gondolkodtak így, ami súlyosbította a lakhatási problémákat, mivel sok ingatlan került Airbnb-státuszba.

Amszterdam betiltotta a rövidtávú lakáskiadást a három központi kerületben, hamarosan kiterjesztheti ezt az egész városra.

Nincs több csecsebecse

Elsőre elég ártatlannak tűnhetnek, de eljön az a pont, amikor már egyszerűen túl sok van belőlük.

Amszterdam vezetése három éve nem engedélyezi az  új, turistaorientált üzletek nyitását a csatornaövezetben. Ide tartoznak az édességboltok, az ajándékboltok és a fagylaltozók.

Csak a minőségi turisták

Legyünk őszinték: Amszterdam központjában a legelviselhetetlenebb dolgok egyike azok a magukról megfeledkezett ittas egyének, akik kocsmáról kocsmára, kávézóról kávézóra vándorolnak.

A városvezetés éppen ezért azt fontolgatja, hogy kitiltja a külföldi látogatókat a coffee shopokból. Amszterdam a jövőben másfajta turistákat szeretne – erről itt írtunk bővebben.

Korábban megírtuk, hogy a holland főváros vezetése azt kéri azoktól a turistáktól, akik csak bulizni, drogozni vagy szexelni mennének a népszerű holland városba, hogy inkább kerüljék el Amszterdamot.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images, Pixabay)

hollandia | overturism | rendelet | nagy sztori | Amszterdam

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram