Close
Amszterdam azt kéri a féktelenül bulizó turistáktól, ne jöjjenek hozzájuk

Amszterdam azt kéri a féktelenül bulizó turistáktól, ne jöjjenek hozzájuk

A holland főváros vezetése azt kéri azoktól a turistáktól, akik csak bulizni, drogozni vagy szexelni mennének a népszerű holland városba, hogy inkább kerüljék el Amszterdamot.

Amszterdam jól ismert toleranciája a drogokkal és a szexszel szemben már régóta vonzza a turistákat, akik a csatornák és kerékpárutak városának magvasabb oldalát keresik. Amikor azonban a koronavírus-járvány okozta határzárak és zárlatok kiürítették a holland fővárost a látogatókból, sok helybéli a zajosabb, részegebbek hiányát üdítő újdonságnak. A lakosok ekkor visszaszerezték a város azon részeit, amelyeket évekig elkerültek és most már nem biztos, hogy vissza akarják adni ezeket a helyeket, derül ki a CNN riportjából.

“Amszterdamnak szüksége van a turistákra, nélkülük nem maradnának fenn a csodás múzeumaink és éttermeink sem” – mondja Nicola Theobald, aki harminc éve él a város központjában. “De a járvány idején igazából pozitív volt, hogy nem tudtak jönni. Nem tolongtak a részegek a kanálisoknál, akik a legrosszabb esetben drogoktól és italtól hánytak a csatornáknál.

Visszakaptuk a városunkat olyannak, amilyennek szeretjük”.

Theobald véleménye nem egy elütő kivétel: Amszterdam évek óta küzd a túlzott zajt okozó, szemetelő és nyilvánosan vizelő turistákkal, akikre egyre idegesebbek a helyiek.

Most, hogy megtapasztalták a lármás látogatók nélküli életet, a városi hatóságok eltökélték, hogy nem térnek vissza a Covid előtti buliidőkhöz. A vakcinák által gerjesztett nyári utazási hullám előtt meglepő turisztikai kampányt indítottak: megpróbálják lerázni Amszterdamról a buli fővárosa titulust.

Miközben tehát a turistákat arra bátorítják, hogy a zárlatok enyhülésével utazzanak a városba, a randalírozó látogatókat és az italozásra és drogozásra vágyó legénybúcsúztatókat kifejezetten felszólították, hogy maradjanak távol.

A városi tanács 100 000 eurót költött egy online kampányra, amely a város kulturális örökségének meglátogatására ösztönzi az embereket, ugyanakkor figyelmezteti a tiszteletlen, kellemetlenkedő turistákat, hogy nem látják őket szívesen.

“Nem akarunk visszatérni ahhoz, amit a járvány előtt láttunk, amikor a vöröslámpás negyedben és a város szórakozóhelyein hatalmas tömegek okoztak kellemetlenséget a lakosoknak”

– olvasható a városi tanács közleményében. “Az Amszterdamot és az amszterdamiakat tisztelő látogatókat mindig is szívesen láttuk, és természetesen ez így is marad. Azokat a látogatókat, akik tiszteletlenül bánnak a lakosainkkal és az örökségünkkel, nem látjuk szívesen. A számukra szóló üzenetünk: ne jöjjenek Amszterdamba”.

Az online kampány célja a turisták “kívánatos viselkedésének ösztönzése” – mondta Geerte Udo, a város promóciós ügynökségének a vezérigazgatója. Szerinte az üzenet egyszerű: “szívesen látjuk önöket, de kérjük, igyanak bent, használják a piszoárt és legyenek csendben”. “Nem akarunk olyan látogatókat, akik féktelenül buliznak, a város és a lakosok iránti tisztelet nélkül” – magyarázta Udo.

Míg Amszterdam a túltolt bulizók ellen veszi fel a kesztyűt, a lengyelek többsége úgy döntött, idén el sem megy az országból, Magyarországról pedig egy újabb egzotikus országba utazhatunk védettségi kártyával.

(Fotók: Getty, forrás: CNN, HVG)

bulizók | Amszterdam | road trip | hollandia | kampány

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram