Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Niue jelenleg a legjobb hely a földön egy kis csillagászatra. 

A csendes-óceáni szigetállam az első országként érdemelte ki a legsötétebb égboltú hely címét, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény.

A Fidzsi-szigetek és a Cook-szigetek között félúton található polinéziai sziget a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) elismerésében részesült. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az IDA először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött koromsötét az ég (korábban a világon számos ismert terület, például a Grand Canyon kapott már hasonlót).

A dicsőség természetesen hatalmasat lökött a kis ország idegenforgalmán, egy ideje valósággal özönlenek a turisták csillagokat nézegetni a mindössze ezerhatszáz lakosú szigetre.

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal vezetője elárulta, hogy a szigeten élők nagyon büszkék az elismerésre, a csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból hatalmas jelentőséggel bírnak a helyiek életében. A nemzetközi szervezet méltatása segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára.

Niue egy korallzátony, amely kétezer-négyszáz kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. A szigetet elsősorban légi úton közelíthető meg Új-Zéland felől, Aucklandból három és fél órás repülőúttal lehet eljutni oda. A látogatók nagy része általában helyi vezető irányításával járja be a vidéket és gyönyörködik a csillagokban, napközben pedig kihasználják a sziget adottságait, és úsznak, búvárkodnak, barlangásznak.

Ez is érdekelhet:

Feküdj a földre, és csak figyelj! – Csillagösvények Magyarországon

Az emberiség 80%-a fényszennyezett környezetben éli mindennapjait. Ha szabad szemmel csodálnánk meg a Tejutat, nem sok helyen, de van még rá esélyünk.

(Fotók: Unsplash)

 

 

sötét | uj-zeland | fény | égbolt | sötétség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom