Most egy másfajta listát mutatunk – Íme, a világ tíz legveszélyesebb országa

Amikor kiválasztunk egy úti célt, az utolsók között jut eszünkbe ellenőrzi annak az országnak a közbiztonságát, ahová mennénk. Ez természetes dolog, elvégre alapból olyan helyekre szoktunk utazni, ahol nincs szükség óvintézkedésekre. Igen ám, de előfordulhat, hogy (élet)veszélyesnek titulált vidékre kell betennünk a lábunkat.

Ilyenkor jól jöhet az USA Travel.State.Gov oldala, amelynek STEP (Smart Traveler Enrollment Program) hírlevelére feliratkozva friss információkat és utazással kapcsolatos tanácsokat kaphatunk egyes területeket illetően. Ugyanitt az Államok minisztériuma által működtetett oldal 1–4-ig terjedő veszélyességi skálán osztályozza az országokat: az 1-es normál intézkedéseket jelent, a 2-es fokozott óvatosságra utal, a 3-as inkább újratervezést tanácsol, a 4-es pedig egyáltalán nem javasolja az odautazást. Utóbbi halmazba azok az országok tartoznak, amelyeket zavargások, terrorizmus és emberrablás veszélye miatt jobb elkerülni. Következzen a legveszélyesebbnek tartott helyek tízes listája a Your Travel Insider alapján!

Irak

Az amerikai minisztérium szerint az ország hatalmas veszélyt jelent az odautazók számára terrorizmus, emberrablás és fegyveres konfliktusok okán, nem beszélve a gyakori robbantásokról, melyek gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak.

Szudán

Tavaly december óta rendszeres, előzetes bejelentés nélküli nyugatellenes tüntetések zajlanak Szudánban, éppen ezért az ott tartózkodó külföldiek finoman fogalmazva sem érezhetik magukat biztonságban.

Erőszakos bűncselekmények, terrorista akciók, fegyveres zavargások és az emberrablás is a mindennapok része arrafelé.

Jemen

Az állami minisztérium honlapján az a bíztató közlemény fogadja a látogatót, hogy nincs olyan része Jemennek, amely erőszaktól mentes lenne.

A terroristák minimális előzetes figyelmeztetéssel csapnak le hol piacokon, hol bevásárlóközpontokban vagy közlekedési csomópontokon.

A harcok miatt az egészségügyi és a vízszolgáltatás is szinte teljesen megsemmisült, ráadásul az egész országban elszabadult a kolerajárvány.

Venezuela

Bűnözés, nyugtalanság, rossz egészségügyi infrastruktúra, emberrablások, gyilkosságok. Venezuela is a rendkívül veszélyes országok közé tartozik, ahol pluszban még élelmiszer-, víz- és orvoshiány is van.

A gyakori zavargásokat rendre brutális rendőri fellépések zárják le könnygázzal és vízágyúval.

Szíria

A 4-es kategória tagja a közel-keleti ország, ahol 2012 óta nagyon magas az emberrablási kockázat.

A fegyveres összecsapások és a terrorizmus mindennapos dolognak számít.

Dél-Szudán

Könnyen lehet fegyverhez jutni Dél-Szudánban, ezért a zavargások megsokasodtak az utóbbi időben.

Külföldi állampolgárok és munkájukat végző újságírók is erőszakos bűncselekmények, fegyveres rablás és gyilkosság áldozataivá váltak.

Szomália

A már megszokott terrorizmus és emberrablás veszélye mellett Szomáliában a vízen sincs biztonságban az ember az ott garázdálkodó kalózok miatt.

A szárazföldi terroristák leginkább éttermekben, szállodákban és bevásárlóközpontokban csapnak le, ahol a legtöbb külföldi tartózkodik.

Mali

A Nyugat-Afrikában található országban elsősorban helyi ünnepek idején szaporodnak meg az erőszakos bűncselekmények.

A fegyveres csoportok ilyenkor éjszakai klubokat, istentiszteletre szolgáló helyeket, szállodákat és éttermeket, valamint külföldi missziókat támadnak.

Líbia

A zavargások, a bűnözés, a terrorizmus és a szélsőséges csapatok nemcsak az országba érkező látogatókra nézve jelentenek komoly fenyegetést, hanem olykor a líbiai lakosokra is.

Főként az amerikai állampolgárok esnek emberrablás áldozatává.

Irán

Az amerikaiakat Iránban sem látják szívesen, ideértve az iráni–amerikai kettős állampolgárságú diákokat, újságírókat és üzletembereket.

Előfordulnak igazságtalannak vélt letartóztatások, olyankor gyakran megtiltják a kapcsolatfelvételt is a fogvatartottal.

Ez is érdekelhet:

Mutatunk nyolc okot, amiért mindenképp el kell jutni Nápolyba

Kapásból adunk nyolc remek indokot, hogy miért érdemes ellátogatni ebbe a folyton lüktető, vérbeli olasz városba!

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

irak | országok | mali | dél-szudán | toplista

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom