Close
A világ egyik legszebb és legjobb sportautóját árverezik el márciusban

A világ egyik legszebb és legjobb sportautóját árverezik el márciusban

Félmilliárd forintot bárkinek megér, ugye?

Carroll Shelby nemcsak az amerikai versenyautó-tervezés egyik ikonja, hanem gyakorlatilag megteremtője is volt. Látszólag egyszerű elven építette meg első saját autóját: a brit AC karosszériájába beépített egy V8-as Ford-motort, ennél persze jóval többről volt szó.

Az első Cobrában még a 221 köbinches, vagyis 3,6 literes motor volt – ez amerikai mércével small blocknak számít –, a nagyobb, 427-es viszont már hétliteres V8-ast kapott, amelynek utcai változata is megfutotta a 260 km/h-t, a versenymodell viszont karcolta a 300-at. Igen, a hatvanas években. Olyan eredményeket ért el, amilyeneket amerikai kocsi korábban soha.

Shelby nevéhez köthetők a legvadabb Ford Mustangok és a kilencvenes évek Dodge Viperje is, mi viszont most maradunk a 427-es Cobránál, az RM Sotheby’s márciusi aukcióján ugyanis egy ilyent árvereznek el.

Ez önmagában is figyelemreméltó – főleg, ha tudjuk, hogy a legdrágább amerikai autó rekordját is egy, pontosabban a legelső Cobra tartja –, ez a kocsi viszont az utolsó előtti legyártott 427-es, amely 1966 óta mindössze 1900 mérföldet futott, vagyis gyakorlatilag még bejáratós.

Újszerű állapotához ez mégsem volt elég, 2004-ben az akkori tulajdonosa hozatta rendbe, mert bár nagyon jó állapotú volt, az évtizedek azért meglátszottak rajta. Most már tényleg tökéletes, biztosan lesz, aki kifizeti érte az 500-600 millió forintnyi összeget, amennyire becsülik az árát.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: RM Sotheby’s)

Close