Close
A világ egyik legszebb és legjobb sportautóját árverezik el márciusban

A világ egyik legszebb és legjobb sportautóját árverezik el márciusban

Félmilliárd forintot bárkinek megér, ugye?

Carroll Shelby nemcsak az amerikai versenyautó-tervezés egyik ikonja, hanem gyakorlatilag megteremtője is volt. Látszólag egyszerű elven építette meg első saját autóját: a brit AC karosszériájába beépített egy V8-as Ford-motort, ennél persze jóval többről volt szó.

Az első Cobrában még a 221 köbinches, vagyis 3,6 literes motor volt – ez amerikai mércével small blocknak számít –, a nagyobb, 427-es viszont már hétliteres V8-ast kapott, amelynek utcai változata is megfutotta a 260 km/h-t, a versenymodell viszont karcolta a 300-at. Igen, a hatvanas években. Olyan eredményeket ért el, amilyeneket amerikai kocsi korábban soha.

Shelby nevéhez köthetők a legvadabb Ford Mustangok és a kilencvenes évek Dodge Viperje is, mi viszont most maradunk a 427-es Cobránál, az RM Sotheby’s márciusi aukcióján ugyanis egy ilyent árvereznek el.

Ez önmagában is figyelemreméltó – főleg, ha tudjuk, hogy a legdrágább amerikai autó rekordját is egy, pontosabban a legelső Cobra tartja –, ez a kocsi viszont az utolsó előtti legyártott 427-es, amely 1966 óta mindössze 1900 mérföldet futott, vagyis gyakorlatilag még bejáratós.

Újszerű állapotához ez mégsem volt elég, 2004-ben az akkori tulajdonosa hozatta rendbe, mert bár nagyon jó állapotú volt, az évtizedek azért meglátszottak rajta. Most már tényleg tökéletes, biztosan lesz, aki kifizeti érte az 500-600 millió forintnyi összeget, amennyire becsülik az árát.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: RM Sotheby’s)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom