Close
Kiderült, mennyi alkoholt fogyasztanak valójában a magyarok: nem tartozunk az Unió nagyivói közé

Kiderült, mennyi alkoholt fogyasztanak valójában a magyarok: nem tartozunk az Unió nagyivói közé

A világ tíz legtöbbet ivó országa közül kilenc az EU-ban található, a kontinens lakói több alkoholt fogyasztanak, mint a világ bármely más részén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-es európai egészségügyi jelentése szerint évente a 15 éves és annál idősebb korosztály fejenként átlagosan 9,5 liter tiszta alkoholt fogyaszt, ami körülbelül 190 liter sörnek, 80 liter bornak vagy 24 liter röviditalnak felel meg.

Az egy főre jutó teljes alkoholfogyasztás ugyanakkor 2000 és 2019 között 2,5 literrel (21 százalékkal) csökkent a kontinens 53 országában, amelyek közé Oroszországot is sorolják. Az emberek azonban továbbra sem vetik meg az alkoholt, különösen Nyugat-Európában.

2019-ben az Unió 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 8,4 százaléka fogyasztott alkoholt minden nap, 28,8 százalékuk hetente, 22,8 százalékuk havonta, míg 26,2 százalékuk azt mondta, hogy soha nem iszik alkoholtartalmú italokat, vagy az elmúlt 12 hónapban nem fogyasztott.

A férfiak 13 százaléka, míg a nők 4,1 százaléka iszik naponta, hetente előbbiek 36,4, utóbbiak 21,7 százaléka emeli fel a poharat. A legnagyobb különbségek a nemek között Portugáliában vannak, ahol a férfiak 33,4, míg a nők 9,7 százaléka iszik naponta, de Spanyolországban is viszonylag nagy a szakadék 20,2 és 6,1 százalékkal.

2019-ben fejenként a legtöbb alkohol Csehországban fogyott (14,3 liter), majd Lettország (13,2), Moldova (12,9), Németország (12,8), Litvánia (12,8), Írország (12,7), Spanyolország (12,7), Bulgária (12,5), Luxemburg (12,4) és Románia (12,3) következett.

Magyarország a középmezőnyhöz tartozik, a huszenhetes lista tizenhatodik helyén áll Szlovákiával holtversenyben, Ausztria után és Ciprus előtt.

Az unióban a legkevesebb alkoholt az olaszok isszák (8 literrel), a WHO Európai Régióján belül pedig Tádzsikisztánban (0,9 liter), Azerbajdzsánban (1,0), Törökországban (1,8), Üzbegisztánban (2,6), Türkmenisztánban (3,1), Izraelben (4,4), Örményországban (4,7), Kazahsztánban (5), Albániában (6,8) és Észak-Macedóniában (6,4) fogy a legkevesebb a bódító italból.

Viszont azt érdemes megjegyezni, hogy ezen a listán a legtöbb ország lakossága (Észak-Macedónia, Örményország és Izrael kivételével) többségében muzulmán vallású, ami tiltja az alkoholfogyasztást. Az egész európai régiót tekintve Magyarország a huszadik helyen áll.

Az EU-n belül egyetlen olyan országot sem találunk, ahol az egy főre jutó éves fogyasztás kevesebb mint öt liter tiszta alkohol lenne,

és mindössze öt olyan ország van, ahol az egy főre jutó éves fogyasztás nem éri el a tíz litert: Olaszország (8), Málta (8,3), Horvátország (8,7), Svédország (9) és Hollandia (9,7).

Az Eurostat 2021-es felmérése szintén érdekes adalékokkal szolgál az alkoholhelyzethez, itt pedig pultosok mondják el, hogy milyen koktélokat nem szabad rendelni egy bárban.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

Európa | statisztika | WHO | európai unió | alkoholfogyasztás

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram