Close
Az emberek kezdenek észhez térni és már alig isznak alkoholt ebben az országban

Az emberek kezdenek észhez térni és már alig isznak alkoholt ebben az országban

Íme, az az egyik legforróbb trend Japánból: bárok pia nélkül.

Az alkoholmentes vendéglátóhelyek kezdenek teret nyerni a szigetországban, különösen a fiatalabbak körében számítanak népszerűnek. A kormány viszont nem túl boldog a jelenség miatt.

Az úgynevezett “sober-curious” mozgalom megdöbbentette a tisztviselőket. A felkelő nap országában alapjáraton az élet jelentős része az ivás körül forog és olyan különleges alkalmakkor jár a csúcson, mint mondjuk a cseresznyevirágzás ideje, nem beszélve az irodai ivós partikról, melyek régóta kiemelten fontosnak számítanak a céges csapatépítésben.

Csak Tokióban közel 30 ezer bár és kocsma működik, mégis, a fiatal japánok több mint kilencven százaléka azt állítja, hogy ritkán vagy egyáltalán nem iszik alkoholt. Ennek következtében még az Asahi söróriás is nyitott egy olyan helyet, amely az alkoholtól idegenkedőknek szól.

Mivel az alkoholtartalmú italokból származó adóbevételek elapadóban vannak (az elmúlt évtizedekben harminc százalékkal csökkentek), a kormány finoman fogalmazva is kritizált kampányt indított, amiben ötleteket kért arra, hogyan lehetne a fiatal japánokat ismét rávenni az ivásra.

“Szerintem ez szörnyű ötlet” – mondta egy Szuzumo Szakuraj nevű bartender, aki alkoholmentes italokat áruló vendéglátóhelyen dolgozik. “Olyan ez az egész, mintha rá akarnánk venni az embereket, hogy többet dohányozzanak.”

Japán egy csoportorientált társadalom, melyben a közösségi élet gyakran ivással jár együtt, ennek pedig jól észrevehető következményei vannak mindenhol. “Nálunk nagy hagyománya van az alkoholon keresztüli összetartásnak. De az emberek kezdenek észhez térni” – zárta Szakuraj.

Tudtad, hogy Japánban köszönéskor a meghajlás szöge 5-től 90 fokig terjedhet? Vagy hogy van olyan vonat, amelyik 320 km/órával közlekedik, másodpercre pontosan érkezik és a kitakarítására pontosan hét perc áll rendelkezésre? Esetleg azt, hogy a távol-keleti szigetországban a WC státuszszimbólumnak számít? Íme egy izgalmas gyűjtés a felkelő nap országáról.

(Forrás: CBS, fotók: Unsplash)

bárok | bár | alkoholmentes | japán | italok

FOLYTASD EZZEL

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram