Beülnél egy olyan bárba, ahol nem szolgálnak fel alkoholt?

Rohamosan nő az alkoholmentes bárok népszerűsége az Egyesült Államokban, mivel egyre többen választják az egészség és a wellness által vezérelt életformát.

Ezeket a helyeket kifejezetten az alkoholmentes életmódot követők számára alakították ki, kínálatuk jellemzően alkoholt egyáltalán nem tartalmazó kézműves koktélokra épül.

A napokban a texasi Austinban – az államban egyébként nem kötelező a maszkviselés és nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek – található Sans Barban például a szabadtérre kihelyezett asztaloknál helyet foglaló vendégek nagyrészt alkoholmentes sörök és koktélok társaságában élvezték az élőzenés produkciókat. "Úgy néz ki, mint egy bár. Úgy hangzik, mint egy bár. De van benne valami, ami más" – mondja a tulajdonos, Chris Marshall.

Az alkoholfogyasztási adatok elemzésével foglalkozó IWSR Drinks Market Analysis szerint mostanság az alacsony alkoholtartalmú, illetve a teljesen alkoholmentes sörök, borok és szeszek fogyasztása kétszer-háromszor gyorsabban növekszik, mint a hagyományos alkoholos italoké.

Ehhez még hozzájárul az új, innovatív termékek berobbanása is, ami szintén növeli az eladási számokat.

Douglas Watters novemberben nyitotta meg az alkoholmentes sört, bort és szeszes italokat árusító Spirited Away nevű helyét New Yorkban. Azt mondja, sok embernek a szóda és a gyümölcslé bőven kielégíti az igényét, de rengetegen szeretnének olyasmit fogyasztani, amitől egy kicsit felnőttesebbnek érzik magukat. Watters elárulta, hogy a járvány okozta lezárások után újragondolta azt a szokását, miszerint minden nap végén elkortyolgat egy koktélt. Elkezdett alkoholmentes italokkal kísérletezgetni, ami olyan jól sikerült, hogy augusztusban úgy döntött, megnyitja az üzletét.

Sok vásárlója egyáltalán nem iszik alkoholt, néhányan pedig azért keresik a termékeit, mert mondjuk gyermeket várnak vagy egészségügyi problémákkal küzdenek. Akadnak olyanok is, akik maratonversenyre készülnek, míg mások egyszerűen csak csökkenteni akarják az alkoholfogyasztásukat.

Joshua James, egy veterán csapos hasonló felismerésre jutott a járvány közepén. Nemrégiben San Franciscóban nyitotta meg Ocean Beach Cafe névre keresztelt bárját, ahol kizárólag alkoholmentes italokból szemezgethetnek a vendégek. "Ezerféle oka lehet annak, miért nem akarunk inni. Vannak például olyanok, akiknek korábban problémájuk lehetett az alkohollal" – magyarázza James.

Az alkoholmentes életmód nem afféle új hóbortnak számít az Egyesült Államokban. A 19. század elején kezdődött mértékletesség mozgalmának részeként már 1820 körül feltűnt és több mint száz éven át tartott. 2013-ban pedig az absztinenciához kötődő olyan kihívások kezdtek el terjedni, mint a száraz január.

Az alkoholmentes koktélok világa rendkívül színes, izgalmas és csábító, hiszen az összetevők okos megválasztásának köszönhetően a végeredmény ízében tökéletesen megidézi majd az alkoholos változatokét. A hétvége tökéletes alkalmat ad a kísérletezéshez, melyhez mutatunk is három különleges receptet.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Unsplash)

bár | alkoholmentes | italok | egészség | népszerű | usa

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom