Close
Melyik oldalával kell helyesen használni az alufóliát? – Itt a válasz a kínzó kérdésre

Melyik oldalával kell helyesen használni az alufóliát? – Itt a válasz a kínzó kérdésre

A fényes oldala felfelé vagy lefelé legyen az alufóliának? – Ez a nagy kérdés. Mindenkinek megvannak a maga szokásai, így például a szendvicset mindig a fényes oldallal kifelé csomagolják, de ha valamit sütni kell, akkor a matt fele lesz kívül. De az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem tulajdonítunk ennek nagy jelentőséget. Kinek van igaza?

Az alufólia hasznos konyhai eszköz, hiszen

egyaránt használhatjuk az élelmiszerek melegítésénél, tárolásánál és fagyasztásánál.

Belecsomagolhatjuk a burgonyát, mielőtt parázsba tennénk, halat bugyolálhatunk bele sütés előtt, de a fagyasztóba is betehetjük a segítségével a megmaradt ételt.

Sok mindenre használhatjuk tehát, egy valamire azonban biztosan nem: mikrohullámú sütőbe nem tehetjük, hiszen az elektromágneses áramok hatására a fólia szikrázik, és tüzet okozhat.

Vajon mindegy, hogy a fólia melyik oldalát használjuk?

A tudomány azt állítja, hogy egyáltalán nem számít, hogy a fólia melyik fele van kívül és melyik belül, így az alufólia használatának nincs helyes vagy helytelen módja.

Azaz a fólia teljesítménye ugyanaz, bármelyik oldalt is használjuk.

Ha tapadásmentes fóliát veszünk, természetesen van különbség a két oldal között, hiszen a tapadásmentességet elősegítő bevonat csak az egyik oldalon van.

Ebben az esetben az élelmiszert a tapadásmentes felirattal rendelkező oldalra kell helyezni.

De akkor miért van az alufóliának fényes és matt oldala?

A fényes oldal a gyártás során jön létre akkor, ha két lapot egyszerre hengerelnek, majd ezeket később szétválasztják. A folyamat során a két belső felület matt marad, míg a két külső fényes lesz.

További konyhai trükkökre vagy kíváncsi? Ebben a cikkünkben eláruljuk, mit kell tenned ahhoz, hogy soha többé ne vásárolj fokhagymát, itt pedig arról olvashatsz, hogyan érdemes tárolnod a banánt ahhoz, hogy ne barnuljon meg.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

alufólia | trükk | használat | konyhai

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Makacsabb az infláció a vártnál, érdekes megoldással állnának elő a britek

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram