Close
Biztonságosnak tartják, valójában tele van mérgező vegyülettel a csapvíz ebben az országban

Biztonságosnak tartják, valójában tele van mérgező vegyülettel a csapvíz ebben az országban

Bár az amerikai csapvíz minőségét általában véve jónak tartják, és a CDC oldala szerint az egyik legbiztonságosabb a világon, a szövetségi földtani intézet (US Geological Survey) új vizsgálata szerint akadnak eddig fel nem tárt problémák.

Az intézet 2016 és 2021 között gyűjtött mintákat többségében lakóingatlanokból, illetve néhány iskolából városi és vidéki térségekben, de a kutatás kiterjedt a természetvédelmi területek vízforrásaira is, valamint ipari területekre és hulladéktárolók környékére.

A csapvizek mintegy 45 százalékában találtak legalább egyet az úgynevezett örök mérgező anyagokból, vagyis perflour-alkilokból (PFA), amelyeket mesterségesen állítanak elő a legkülönfélébb ipari célokra. Mintegy ötezerféle vegyület tartozik ide.

A PFA mennyisége régiónként és településméret szerint eltérő:

a csapvizek szennyezettsége leginkább a városokban jellemző, különösen az ország északkeleti tengerparti részén, a Nagy-tavak vidékén, valamint az ország központi síkvidékének nagyvárosaiban és Kalifornia egyes részein.

Ugyanakkor az ország vidéki térségeiben nem találtak PFA-anyagokat a csapvizekben.

A kutatás első alkalommal tett kísérletet arra, hogy az egész országra kiterjedően vizsgálja az ivóvíz-hálózatból nyerhető, fogyasztásra szánt vizet. A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (US Environmental Protection Agency) márciusban tett javaslatot arra, hogy a kormány országos szabályokat vezessen be hat PFA-anyag megengedett mennyiségére az ivóvízben. A tervezet olyan anyagokra vonatkozik, amik felhalmozódnak az emberi szervezetben, és a természetbe kerülve nem bomlanak le.

A PFA-k lehetséges káros egészségügyi következményei között említik, hogy daganatos és egyéb betegségekhez vezethetnek, valamint az újszülöttek egészségére is negatív hatással lehetnek.

Eközben a világ több részén, így Franciaországban is a vízhiány okoz rendszeresen problémákat, melyekre különböző innovációkkal keresik a megoldást.

(Forrás: MTI, CDC, képek: Unsplash)

csapvíz | egyesült államok | PFA | vegyület | PFAS

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram