Close
Olyan súlyos lesz a vízhiány, hogy betiltják a kerti medencéket Franciaországban

Olyan súlyos lesz a vízhiány, hogy betiltják a kerti medencéket Franciaországban

Christophe Béchu, Franciaország ökológiai átmenetért felelős minisztere közölte, hogy a spanyol Katalóniával határos Pyrénées-Orientales megyét május 10-től hivatalosan is aszályos, „válságos” területté nyilvánítják.

Ettől az időponttól kezdődően tilos lesz az autómosás, a kerti locsolás és a medencék feltöltése is – utóbbiakat most a boltokban sem lehet árulni. “Ki kell lépnünk a bőség kultúrájából” – mondta Bechu, hozzátéve: Sokkal nagyobb önmérsékletet kell tanúsítanunk abban, hogyan használjuk fel a rendelkezésünkre álló erőforrásokat.”

A hatóságok Bechu szerint azért döntöttek úgy, hogy betiltják a kerti medencék értékesítését, hogy az emberek „ne csábuljanak el, és tegyenek meg olyan dolgokat, amiket nem lenne szabad”.

Pyrénées-Orientales megyében több mint egy éve nem esett egész napos eső. A kimerült francia vízkészleteket a mostani száraz tél csak súlyosbította.

A régiót áprilisban erdőtüzek is sújtották

A csapadékos március részben megkönnyítette a gazdák helyzetét, mivel a talaj megnedvesedett az ültetés előtt, de a föld alatti vízszint továbbra is veszélyesen alacsony, különösen a Földközi-tenger környékén. Csak Bretagne és a délnyugati Aquitánia van viszonylag biztonságos helyzetben.

A Pyrénées-Orientales lesz a negyedik olyan körzet, ahol az aszály hivatalosan is „válságos” szintet ért el. Több mint negyven másik régióban – vagyis az ország közel felében – már „riasztási” vagy „éberségi” szint van érvényben, ami a tavalyinál is súlyosabb hiányt vetít előre.

Casteil
Casteil

A körzet egyes részein a vízkészletek szintje olyan alacsony, hogy a szakértők attól tartanak, hogy a tengerből sós víz szivárog ki, ami a csapvizet ihatatlanná tenné. A víztartó rétegek alacsony szintje a szennyező anyagok magasabb koncentrációját is jelenti, ami szintén súlyosan károsíthatja a vízminőséget.

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát.

(Forrás: RTL, képek: Getty Images)

medence | franciaország | vízhiány | tilalom

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram