Olyan súlyos lesz a vízhiány, hogy betiltják a kerti medencéket Franciaországban

Christophe Béchu, Franciaország ökológiai átmenetért felelős minisztere közölte, hogy a spanyol Katalóniával határos Pyrénées-Orientales megyét május 10-től hivatalosan is aszályos, „válságos” területté nyilvánítják.

Ettől az időponttól kezdődően tilos lesz az autómosás, a kerti locsolás és a medencék feltöltése is – utóbbiakat most a boltokban sem lehet árulni. "Ki kell lépnünk a bőség kultúrájából" – mondta Bechu, hozzátéve: Sokkal nagyobb önmérsékletet kell tanúsítanunk abban, hogyan használjuk fel a rendelkezésünkre álló erőforrásokat.”

A hatóságok Bechu szerint azért döntöttek úgy, hogy betiltják a kerti medencék értékesítését, hogy az emberek „ne csábuljanak el, és tegyenek meg olyan dolgokat, amiket nem lenne szabad".

Pyrénées-Orientales megyében több mint egy éve nem esett egész napos eső. A kimerült francia vízkészleteket a mostani száraz tél csak súlyosbította.

A régiót áprilisban erdőtüzek is sújtották

A csapadékos március részben megkönnyítette a gazdák helyzetét, mivel a talaj megnedvesedett az ültetés előtt, de a föld alatti vízszint továbbra is veszélyesen alacsony, különösen a Földközi-tenger környékén. Csak Bretagne és a délnyugati Aquitánia van viszonylag biztonságos helyzetben.

A Pyrénées-Orientales lesz a negyedik olyan körzet, ahol az aszály hivatalosan is „válságos” szintet ért el. Több mint negyven másik régióban – vagyis az ország közel felében – már „riasztási” vagy „éberségi” szint van érvényben, ami a tavalyinál is súlyosabb hiányt vetít előre.

Casteil

A körzet egyes részein a vízkészletek szintje olyan alacsony, hogy a szakértők attól tartanak, hogy a tengerből sós víz szivárog ki, ami a csapvizet ihatatlanná tenné. A víztartó rétegek alacsony szintje a szennyező anyagok magasabb koncentrációját is jelenti, ami szintén súlyosan károsíthatja a vízminőséget.

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát.

(Forrás: RTL, képek: Getty Images)

vízhiány | medence | tilalom | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom