Close
Jó hír a tenger szerelmeseinek, rossz hír a városlakóknak: hosszabb lett a nyár a kedvelt úti célunkon

Jó hír a tenger szerelmeseinek, rossz hír a városlakóknak: hosszabb lett a nyár a kedvelt úti célunkon

Már most júliusi hőségre kell számítani az egyik kedvenc nyaralóhelyünkön, a kutatók szerint pedig ez nem egyszeri anomália, hanem egy tendencia része.

A Katalán Műszaki Egyetem tanulmánya szerint a spanyol nagyvárosokban a nyári szezon 90 napról 145 napra nőtt az elmúlt fél évszázadban, vagyis a spanyol nyár két hónappal hosszabb lett.

1971 és 2022 között átlagosan 3,54 fokkal emelkedett a hőmérséklet, elsősorban a városokban, amelyek így kevésbé élhetőek lettek.

A legmarkánsabb felmelegedés Palmában és Barcelonában következett be, ahol a nappali és éjszakai hőmérséklet is megnőtt, emellett Murciában, ahol a nappalok, valamint Ciudad Realban, Zaragozában és Madridban, ahol az éjszakák lettek forróbbak.

Az időjárás-jelentésekben egyre gyakrabban hallani a trópusi éjszakák szókapcsolatot, amikor a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá, vagyis napnyugta után sem érezni jelentős enyhülést.

A trópusi éjszakák átlagos száma 45-ről 63-ra nőtt az elmúlt ötven év alatt, és ezt a jelenséget általában hőhullámok kísérik.

A hőmérséklet-emelkedés, különösen gyakoribbá váló hőhullámokkal kísérve növelheti az idő előtti halálozás esélyét. 2022 nyarán például 22 249 halálesettel több történt, mint azt előzetesen becsülték, és legalább 4732-en vesztették életüket a nagy meleg miatt.

Könnyen lehet, hogy néhány év múlva már túl forróak lesznek a népszerű nyaralóhelyek, és hűvösebb úti célokat kell keresnünk a legmelegebb évszakban.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

felmelegedés | időjárás | spanyolország | hőhullám | hőmérséklet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram