Close
Ide utazz, ha nem bírod elviselni a forróságot! – Európa leghűvösebb helyei

Ide utazz, ha nem bírod elviselni a forróságot! – Európa leghűvösebb helyei

A héten Európa nagy részén kegyetlen hőhullám tombol, a legtöbb országban rekordmagas hőmérsékletet kell valahogyan átvészelni. Erre akad rengeteg praktika a hideg vízbe mártott csuklótól kezdve a különféle “varázsitalokig”, de az is megoldás lehet, hogy elutazunk – minél északabbra megyünk, annál jobban járunk. Az alábbi helyeken például aligha kell óránként jeges koktélokat rendelni és klímára sincs most szükség.

Shetland-szigetek, Skócia

Skócia legészakibb szigetein enyhe hőmérsékletet mértek, a főváros, Lerwick mellett található meteorológiai állomáson konkrétan plusz tizenöt fokot.

“Nagyon kellemes, nincs túl meleg” –  mondta Bob Kerr, a Shetland-szigetek tanácsának kommunikációs munkatársa. “Nem gyakran van itt húsz fok sem, általában kellemes és napos az idő. Nyáron nincs túl melegünk, és télen sem fázunk.” Eközben Nagy-Britannia kedden megdöntötte a legmagasabb hőmérsékleti rekordot, a hőmérő higanyszála Dél-Angliában elérte a +39,1 °C-ot.

A Promote Shetland helyi idegenforgalmi hivatal úgy reklámozza a szigeteket, mint “az Egyesült Királyság leghidegebb helyét”.

Reykjavik és Akureyri, Izland

Az észak-atlanti Izland szigete nevéhez méltóan hűvös. Kedden reggel a fővárosban, Reykjavíkban tizenegy fok körül alakult a hőmérséklet, míg az ország második legnagyobb városában, Akureyriben a helyi lakosok egy számjegyű, +8°C körüli hőmérsékletnek örülhettek, ami délutánra csak néhány fokkal emelkedett.

“Most felhős az idő, egy kis esővel” – mondja az akureyri idegenforgalmi iroda munkatársa, hozzátéve, hogy bár általában azért jobb az időjárás, mint most, napsütés és tizennyolc fok van.

Statisztikailag július az év legmelegebb hónapja Izland északi részén, Akureyriben az átlaghőmérséklet kellemes +15°C, és mindössze 3,7 mm eső esik. Az izlandiak egyébként nagyon szeretnek az időjárásról beszélni. Érthető, hiszen napközben is rengeteget változhat.

Jokkmokk és Tromsø, Lappföld

Ha az északi sarkkörtől északra, Lappföldön járunk, biztosak lehetünk benne, hogy jóval hűvösebb hőmérsékletet tapasztalunk, mint Európa nagy részén. Kedden a svédországi Jokkmokkban tizenhárom fok volt, némi esővel, míg a norvégiai Tromsøben csak egy fokkal mutatott melegebbet a hőmérő.

“Akadtak olyanok, akik a légitársaságok sztrájkja miatt itt ragadtak, és nagyon örültek neki, hogy nem kellett hazamenniük a harmincnyolc fokba” – mondta Zillah Bugeja, a Visit Tromsø  munkatársa. A hőmérséklet várhatóan egészen huszonegy fokig emelkedik, amit ott már melegnek tartanak!

A kánikulában mindig jól jön valami hideg, édes és frissítő desszert. Körbenéztünk, mivel hűsítik magukat a világban Dél-Amerikától Ázsián át Európáig egy-egy forró nyári napon, hogy bebizonyítsuk, vannak alternatívái a fagylaltnak.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

helyei | Európa | izland | lappföld | Skócia

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mostantól nemcsak a poggyászok, hanem az utasok súlyát is leméri ez a légitársaság

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram