Close
Ezekben az országokban lehet túlélni az apokalipszist

Ezekben az országokban lehet túlélni az apokalipszist

Még a legdrámaibb katasztrófák esetén is lehet számolni azzal, hogy maradna a Földön néhány maréknyi túlélő.

Léteznek olyan helyek a Földön, ahol egy atomcsapás, pusztító vulkánkitörés vagy aszteroidabecsapódás után is képes lenne az ember élelmiszert előállítani, és elkerülhetné, hogy a civilizáció az ipari forradalom előtti szintre zuhanjon vissza.

A tanulmány szerzői 38 szigetországot hasonlítottak össze tizenhárom szempont alapján. Megvizsgálták többek között, milyenek a körülmények az élelmiszertermeléshez, milyen energiaforrások állnak rendelkezésre, milyen lehetőségek vannak az ipari gyártáshoz és milyen hatással lehet egy katasztrófa az éghajlatra.

A legsikeresebb túlélőhely ezek alapján Ausztrália és Új-Zéland lenne.

Mindkét ország jelentős mezőgazdasági termeléssel rendelkezik, és nagy távolságra fekszik az északi félteke atomrobbanás szempontjából legveszélyesebbnek számító helyszíneitől.

Ausztráliának hatalmasak az élelmiszerkészletei, szükség esetén több tízmillió újabb ember ellátást tudná biztosítani. Jók az infrastrukturális feltételek, bőségesek az energiaforrások, magas színvonalú az egészségügyi ellátás, magas a védelmi költségvetés, ami mind hozzájárulhat a sikerhez. Egyetlen tényező szól inkább Ausztrália ellen: mivel igen szoros katonai kapcsolatokat ápol Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal, nagyobb eséllyel válhat maga is egy esetleges atomtámadás célpontjává.

Ez a veszély a hagyományosan atommentes Új-Zélandon kevésbé fenyeget, és az ország éghajlata is rugalmasan tudna reagálni a globális hőmérséklet hirtelen csökkenésére. Itt elegendő élelmiszer állna rendelkezésre még akkor is, ha egy elhúzódó nukleáris tél miatt 61 százalékkal csökkenne a mezőgazdasági termelés. Ugyanakkor hátránynak számít, hogy nincs saját kőolajfinomító kapacitása, erősen függ a dízel, a növényvédőszerek és a mezőgazdasági gépek importjától. A túlélés szempontjából szóba jöhet még Izland, a Salamon-szigetek és Vanuatu is.

Ha Izlandon járunk, itt átélhetjük, milyen a világ, miután véget ért. Új-Zélandon pedig a természeti értékek megőrzését csodálhatjuk, előszeretettel ruháznak fel például az embereket megillető jogokkal különböző tájegységeket.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

apokalipszis | uj-zeland | ausztrália | világvége | túlélés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram