Kijátszhatók az arcfelismerő szoftverek ezekkel a ruhákkal

Az olasz divat startup, a Cap_able olyan kötött ruhakollekciót dobott piacra, amely védi viselőjének biometrikus adatait anélkül, hogy el kellene takarnia az arcát.

A Manifesto Collection névre keresztelt ruházat mesterséges intelligencia algoritmusai által kifejlesztett mintákat tartalmaz, amelyek megvédik viselőjük arcát, és

ahelyett, hogy felfedné kilétüket, állatokként azonosítja őket.

A Cap_able úgy tervezte a ruházat mintáit, hogy az valós időben meg tudja téveszteni az arcfelismerő szoftvert. A ruhákat viselő személyeket így a szoftver vagy nem ismeri fel, vagy olyan állatokként azonosítja őket, amelyeknek a mintázatát az öltözékbe ágyazták.

A Cap_able alapítói, Rachele Didero és Federica Busani, kilenc hónapos kutatás és fejlesztőmunka után alkották meg a kollekciót.

A tervezők elmondása szerint a kollekcióval az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a biometrikus adatokra, a magánéletéhez való jogra, amely világszerte az emberek nagy részét érinti.

Didero és Busani úgy gondolja, hogy

az arcban rejlő információkat ugyanúgy kell kezelni, mint a DNS-ből és az ujjlenyomatokból származó adatokat,

egyúttal párbeszédet is kezdeményeznek az arcfelismerő kamerák nem etikus használata elleni védelemről.

Nem ez az első hasonló innováció, amelyek az arc biometrikus adatait védenék. Sara Sallam dizájner arcékszerekkel védené az embereket a térfigyelő kameráktól, Ewa Nowak pedig olyan maszkot fejlesztett ki, amely a kamerák számára észlelhetetlenné teszi viselőjének arcát.

(Forrás: Dezeen, fotók: Cap_able)

arcfelismerés | divat | biometrikus | pulóver | ruha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom