Close
Múltban ragadt épület vezet be a tengeri élet rejtelmeibe

Múltban ragadt épület vezet be a tengeri élet rejtelmeibe

1971-ben épült Csuboi Josikacu (Yoshikatsu Tsuboi) terveztei alapján az Ashizur víz alatti megfigyelő állomása, amely tökéletes példája a korszak japán építészeti stílusának.

Az Obszizuri-Uwaka Nemzeti Park szívében található tenger alatti obszervatórium víz feletti része élénkvörös színének köszönhetően messziről is látszik, egyedülálló stílusában pedig fellelhetők az 1970-es évek, azaz a háború utáni japán építészeti trendjei.

Ezt az időszakot Japánban az “óceán korának” tekintették, és sorra építették a hasonló víz alatti obszervatóriumokat, hogy a természetet, azonbelül is az óceánt bevezessék a szabadidős turisztikai szektorba. Úgy vélték, hogy ezek a megfigyelőhelyek úttörői lehetnek annak, hogy a lakosság és a turisták megismerhessék az addig csupán részben feltárt vízi élővilágot.

Az Ashizuri megfigyelőállomás egyike a négy legrégebbi japán tenger alatti obszervatóriumnak, de figyelemre méltó hatással volt az ország jövőbeli építkezéseire és Japán építészettörténetére is. Maga az obszervatórium egy víz felett átívelő, 24 méter magas hídon közelíthető meg, és tartozik hozzá egy torony is, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tengerre. Az épület két szintből áll – az egyik a víz feletti, a másik a víz alatti világot mutatja meg. Ez utóbbit egy csigalépcsőn keresztül lehet elérni, hogy aztán hét méterrel a vízszint alatt mutassa meg a tenger csodálatos élővilágát.

Az obszervatóriumban a látogatók hallhatják a víz morajlását, közben pedig trópusi halakban, színes korallokban és más, egzotikus tengeri élőlényekben gyönyörködhetnek. A megtekinthető állatok ráadásul vonulási időszakaik alapján, évszakonként változnak, de például süllő és lepkehal egész évben megfigyelhető.

Nem tudsz betelni a szebbnél szebb otthonokkal? Akkor nézd meg ezt az indiai házat, amelynek egy galaktikus imatojás van a kertjében, ezt a vibrálóan sárga teraszos barcelonai házat, ezt a fantasztikusan szép arizonai házat, és ezt a nagyon nem mindennapi római lakást!

obszervatórium | tenger | japán | utazás | vízi állatok

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram