Múltban ragadt épület vezet be a tengeri élet rejtelmeibe

1971-ben épült Csuboi Josikacu (Yoshikatsu Tsuboi) terveztei alapján az Ashizur víz alatti megfigyelő állomása, amely tökéletes példája a korszak japán építészeti stílusának.

Az Obszizuri-Uwaka Nemzeti Park szívében található tenger alatti obszervatórium víz feletti része élénkvörös színének köszönhetően messziről is látszik, egyedülálló stílusában pedig fellelhetők az 1970-es évek, azaz a háború utáni japán építészeti trendjei.

Ezt az időszakot Japánban az "óceán korának" tekintették, és sorra építették a hasonló víz alatti obszervatóriumokat, hogy a természetet, azonbelül is az óceánt bevezessék a szabadidős turisztikai szektorba. Úgy vélték, hogy ezek a megfigyelőhelyek úttörői lehetnek annak, hogy a lakosság és a turisták megismerhessék az addig csupán részben feltárt vízi élővilágot.

Az Ashizuri megfigyelőállomás egyike a négy legrégebbi japán tenger alatti obszervatóriumnak, de figyelemre méltó hatással volt az ország jövőbeli építkezéseire és Japán építészettörténetére is. Maga az obszervatórium egy víz felett átívelő, 24 méter magas hídon közelíthető meg, és tartozik hozzá egy torony is, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tengerre. Az épület két szintből áll – az egyik a víz feletti, a másik a víz alatti világot mutatja meg. Ez utóbbit egy csigalépcsőn keresztül lehet elérni, hogy aztán hét méterrel a vízszint alatt mutassa meg a tenger csodálatos élővilágát.

Az obszervatóriumban a látogatók hallhatják a víz morajlását, közben pedig trópusi halakban, színes korallokban és más, egzotikus tengeri élőlényekben gyönyörködhetnek. A megtekinthető állatok ráadásul vonulási időszakaik alapján, évszakonként változnak, de például süllő és lepkehal egész évben megfigyelhető.

Nem tudsz betelni a szebbnél szebb otthonokkal? Akkor nézd meg ezt az indiai házat, amelynek egy galaktikus imatojás van a kertjében, ezt a vibrálóan sárga teraszos barcelonai házat, ezt a fantasztikusan szép arizonai házat, és ezt a nagyon nem mindennapi római lakást!

utazás | vízi állatok | tenger | obszervatórium | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom