Senki sem húzza fel a szemöldökét, ha valaki közepesen átsütött steaket rendel egy étteremben, de egészségügyi szakemberek óva intenek attól, hogy a jól átsütöttnél (well done) kevésbé átsütött hamburgert fogyasszunk.
A finn élelmiszerbiztonsági hivatal szerint a csak közepesen átsütött (medium vagy medium rare), 140 foknál alacsonyabb fokozaton készült marhahúsos húspogácsáknál fennáll a veszélye annak, hogy a STEC néven ismert, Shiga-toxint termelő E.coli baktériumot hordozzák.
A Food Safety News beszámolójából kiderül, hogy a hivatal szimulációt végzett annak megállapítására, hány E. coli megbetegedést okozna, ha a húspogácsákat különböző hőmérsékleten sütnék meg. Ha az összes hamburgerhús tizenkét százalékát közepes hőmérsékleten szolgálnák fel – ami körülbelül 55°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor Finnországban évente százezer lakosra száz, hamburgerhez köthető megbetegedés jutna. Ha viszont a húspogácsákat teljesen átsütik, akkor százezer lakosra csupán három. A hivatal szerint ezeket a betegségeket a konyhai "keresztszennyeződés" okozza.
Ha Finnországban minden darált marhahúspogácsát "tökéletesen átsütnének" (well done) – ami legalább 60°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor évente 178 ember betegedne meg az elfogyasztott hamburgerektől. Ha viszont a húst csak közepesen átsütve tennék a buciba, abban az esetben ez a szám évi 5370 megbetegedésre emelkedne. A jelentés szerint 2022-ben kevesebb mint 300 STEC-hez kapcsolódó megbetegedést jelentettek Finnországban, emellett a 2001 és 2020 között E. coli-fertőzött finnek öt százaléka számolt be arról,
hogy a tünetek kialakulása előtt "nyers vagy nem eléggé átsütött húst" fogyasztott.
– Részben azért főzzük meg az ételt, hogy elpusztítsuk ezeket a káros baktériumokat. A hőmérsékletet számukra halálos szintre kell emelni, azaz legalább 71 Celsius-fokra vagy annál magasabbra, és hosszú időre van szükség ahhoz, hogy elpusztítsuk az élelmiszerben élő baktériumokat – mondta Dr. Kimon-Andreas Karatzas, a Readingi Egyetem élelmiszer-mikrobiológia docense.
– Ha kevésbé átsütött hússal készült hamburgert eszünk, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a nem magas hőmérsékleten történt sütés miatt még életben lehetnek a baktériumok, és ezután elszaporodhatnak a szervezetünkben, potenciálisan betegséget okozva – zárta a szakember.
A tökéletes hamburgerben a szaftos hús találkozik a ropogós salátával, a krémes állagú olvasztott sajttal és a szósszal. Beleharapunk és azt érezzük, miénk a világ. A szakértők szerint azonban a legtöbben rosszul eszik a világ egyik legnépszerűbb ételét.
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
egészségügy | hamburger | hús | baktérium | kockázat | ajánlott
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!