Close
Olcsón veheted meg a fel nem szolgált ételeket ennél a légitársaságnál

Olcsón veheted meg a fel nem szolgált ételeket ennél a légitársaságnál

Nagy lépés a fenntarthatóság felé és az élelmiszerpazarlás megszüntetésére.

Az Austrian Airlines szeretné elérni, hogy a járatain lehetőleg minél kevesebb élelmiszer-hulladék maradjon. A légitársaság ezért a hosszabb európai útjai vége felé kedvezményes áron kínálja az el nem adott élelmiszereket – a kezdeményezés hasonló a testvérlégitársaság, a Swiss tavaly indított programjához.

A fenntarthatóság jelenleg a légi közlekedési ágazat egyik legfontosabb kérdése.

Leginkább a károsanyag-kibocsátásról és az üzemanyag-felhasználásról szól, viszont egy olyan légitársaság, amely sok élelmiszer-hulladékot termel, szintén nem mondható fenntarthatónak, hiába igyekeznek a légitársaságok általában annyi élelmiszert magukkal vinni, amennyire szükségük van.

Melangerie elvitelre

Az Austrian Airlines járatain egy-egy hosszabb utazás végén, amikor már a bécsi repülőtérhez közelednek, a légiutas-kísérők összeszámolják, pontosan mennyi étel maradt meg a gépen. A “maradék” tételeket becsomagolják, aztán a személyzet bejelentést tesz és felkérik az utasokat, hogy némi hozzájárulás ellenében (de jóval kevesebbért, mint amennyibe  egyébként kerülne) mentsék meg az ételt a szemétbe jutástól. A zacskókat fából készült evőeszközkészlettel együtt osztják ki.

A légitársaságok rendszerint szoftverek segítségével próbálják kiszámítani, mennyi élelmiszerre lesz szükség egy-egy járaton, és így mennyit kell bepakolni. Sajnos ez sem tökéletes módszer, mert előfordulnak olyan esetek, hogy egy járaton vagy túl sok vagy túl kevés étel áll rendelkezésre.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Simpleflying.com, fotók: Getty Images)

ételek | élelmiszer-pazarlás | fel nem használt | fenntarthatóság | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram