Megtaláltuk Ausztria rejtett ékkövét, ahol minden Zoom-meetinget aktívan kipihenhetsz

Ha téged sem a négy fal közé száműzött fajtából faragtak, hanem abból, aki imád a természetben lenni és azonnal feltölti minden elemét a mozgás korlátlan szabadsága, akkor ezt az osztrák helyszínt azonnal írd fel három felkiáltójellel a bakancslistádra.

Biztos nemcsak számunkra, hanem sokatoknak is olyan Ausztria, mint egy nagyon kedves barátotok: attól, hogy tudjátok, mennyire jó vele lenni és általánosságban már jól kiismertétek, mégis minden alkalommal visszavágyódtok a társaságába és mikor találkoztok, újra meg újra meglepődve rájöttök, mennyire ezerarcú és mi mindent tartogat még.

Mi pontosan ezt éltük meg Karintiában az elmúlt hetekben; az ismerős osztrák táj, ahol voltunk már síelni és bejártuk nem egy falvát, települését, most megint egy új, lenyűgöző arcát mutatta meg a Millstatti-tónál. Nézd meg, miért szerettünk bele azonnal!

A Millstatti-tó és környéke önmagában is varázslatos és festői – de valahogy most, ezután a bezártsággal, Zoom-meetingekkel, netes bevásárlással, kijárási tilalmakkal fojtogató időszak után valami egészen elemi erővel hat.

A végtelen, türkizben szikrázó tó és az azt körülölelő, sűrű erdők és békés hegyek látványa azonnal szélesre tárja a lélek porosodva lezárt zsalugátereit; még meg sem mozdultál, de máris azt érzed, végre szabad vagy.

És most elmondjuk, mit érzel, amikor már meg is mozdulsz ebben a fenséges tájban.

Pihenés túrázás után a Millstatti-Alpokban, (c) Kärnten Werbung Franz Gerdl

A Milstatti-tótól indul a tó körüli erdőket és hegyeket körüljáró Via Paradiso, melynek már a neve is beszédes: azért hívják így, mert olyan végigjárni, mintha a Paradicsomban lennél. A túraútvonalat négy szakaszon járhatjuk be, ami igazából négy túrázási napot is jelent, mely során teljesen felfedezhetjük Karintia második legnagyobb tavának természeti kincseit úgy, hogy közben minden egyes lépéssel kigyaloglunk valamit az elmúlt másfél évből.

Valljuk be bátran, nem mindenkinek van meg a lelkiereje hozzá, hogy rendszeresen eljárjon a városban konditerembe – viszont itt, a természet csendes, gyönyörű ringatásában valahogy ezek az elég kemény túrák is ezerszer könnyebben mennek.

Hűs erdei levegő és az erdő utánozhatatlan fa-, levél-, virág- és avarillata ölel körül, ahogy egyre beljebb és feljebb hatolsz a természetben.

Mi két szakaszon túráztunk; az egyik a körülbelül teljesen ismeretlen Egelsee-hez vezet: ez egy elképesztően különleges, lápi tó a hegyek között, amiben lehet fürdeni is, mintegy természeti jutalomképp a megtett utadért. Egészen varázslatos ez a tó, amit leginkább csak a helyiek ismernek; kellemesen hűvös víz, nádasok közt óriási, azúrkék szitakötők lassú játéka, csendes nyugalom és maximális feltöltődés.

Egelsee, egy igazi természeti gyöngyszem a Millstatti-tó közelében, (c) Österreich Werbung / Susanne Einzenberger

A másik útvonal, amelyet bejártunk, a szintén beszédes nevű Sternerbalkonhoz, azaz Csillagerkély kilátóhoz vezet: nincs ennél felemelőbb, áll-leesősebb kilátást kínáló pont, ahonnan az egész Millstatti-tavat, a hegyeket, völgyeket és lankákat beláthatod madárszemmel.

A Csillagerkélynél a kimelegedett túrázó aranyos fa demizsonokban márthatja a karját olyan hideg vízbe, mintha tűkkel szúrnának, vagy épp előre benevezhet egy Csillagerkély-piknikre, amit az ottani étterem állít össze helyi alapanyagokból készült elemózsiáskosár formájában. Mi simán elücsörögtünk egy órát a hegy tetején.

Minden tíz percben más és más színekre festi a nap a tavat és a lombkoronákat, miközben gyengéd szellő legyezi virágokkal a térded, te pedig csak egyszerűen, magától értetődően hagyod, hogy elöntsön a természet végtelen békéje.

Kilátás a Millstatti-tóra a Csillagerkély kilátóból, (c) Millstätter See Tourismus GmbH

Az aktív mozgást és a páratlan panorámát egyszerre élvezhetjük, ha a túracipőnket és Nordic-botunkat lecseréljük bringára és végigtekerünk a Dráva menti kerékpárúton Spittal és Villach között. A könnyen tekerhető út mentén számos fogadót és éttermet találunk, ahol belekóstolhatunk a helyi specialitásokba, de olyan kulturális látnivalók is útba esnek, mint a Carantana Múzeum vagy a Porcia Kastély.

Könnyen tekerhető, ugyanis nagyon kevés emelkedő van benne – viszont nem rövid, úgyhogy mi nagyon ajánljuk, hogy kölcsönözzetek ki egy elektromos bringát mondjuk Spittalban. Nagyon jutányos áron elérhető, cserébe pedig tényleg segít, ha azt érzed, már döcögősebben mennek itt-ott a kilométerek.

Mindenképpen ajánljuk, hogy álljatok meg egy-egy helyi fogadóban bringázás közben, mivel egyrészt nagyon kedves helyiek várnak, másrészt szinte kivétel nélkül mindegyik saját maga által termelt ételeket kínál.

Dráva menti kerékpárút, (c) Kärnten Werbung / Franz Gerdl

Ezen a környéken nagyon hisznek a mindennel megrakott hidegtálakban. Vannak fogadók, ahol csakis tálakat lehet kapni – semmiképp se hagyjátok ki, isteniek a helyi termelők sajtjai, sonkái, kenyerei, hagymái, mindenféle kencéi egy frissítő apfelspritz vagy egy őszinte helyi fröccs társaságában.

És ha már gyalog és bringával is körbejártad a tavat, akkor itt az idő nem kerülgetni a forró kását és belemenni magába a tóba! A Millstatti-tó nyugodt vizének köszönhetően a tó a csónakázók és SUP-osok paradicsoma, de legmélyebb pontján 141 méteres mélységével a búvároknak is számos izgalmat ígér. A tóparti strandok és éttermek nagyon nyugodtak és igényesek;

érezni, hogy ide mindenki leginkább a csendes, mély feltöltődésért érkezik és nem a tivornyázós, hangos bulizásért.

Fatányéros uzsonna kilátással, (c) Lisa Eiersebner

A tóban általában nincsenek sokan – ezt most úszókra és csónakázókra egyaránt értjük – ezért az embernek része lehet itt abban a különleges érzésben, hogy nem kell osztoznia senkivel ezen az óriási, 12 kilométer hosszú tavon.

Mi becsónakáztunk a tó közepére, és azt a ringató, csendes, vízbe kézlógatós, végtelen békét azóta elraktuk egy lelki pendrive-ra, hogy ínségesebb időkben elővegyük.

A tónál nagyon olcsón lehet hagyományos facsónakot, motorcsónakot és SUP-ot is bérelni, úgyhogy ezért a varázslatos élményért sem kell egyáltalán kiköltekezned.

Csónakázás a Millstatti-tavon, (c) Millstätter See Tourismus GmbH Franz Gerdl

Szóval ha még azt érzed, hogy a nyár utolsó hónapjában, esetleg az ősz első indiánnyarában még benne van az ígéret, hogy élvezd a természet semmivel sem összehasonlítható, korlátlan szabadságát aktív, feltöltő mozgással és élményekkel egybekötve, akkor a Millstatti-tóvidéken egészen garantált a testi-lelki felüdülés. További tippeket az ausztriai üdüléshez itt találsz!

(Nyitókép: (c) Kärnten Werbung / Franz Gerdl)

millstatt | karintia | túzásá | millstatti-tó | kilátó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom