Close
Kiderült, hogyan hat Ausztria nyitási terveire az indiai vírusmutáció

Kiderült, hogyan hat Ausztria nyitási terveire az indiai vírusmutáció

Május 19-én nyitják újra az országot, ennek kapcsán kérdezték meg az egészségügyi minisztert, hogyan érinti a nyitást az indiai helyzet. Még több részlet derült ki a zöld útleveles nyitásról is. 

Az elmúlt napokban öt újonnan regisztrált pozitív esetnél fennáll a koronavírus indiai mutációjának gyanúja, ezek közül kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak. A levett mintákat még vizsgálják, egyértelmű és pontos eredmény jövő hét közepére várható; a nagyon sokkoló indiai helyzet miatt pedig Ausztriában is felmerült a kérdés, mennyiben hat a nyitásra az új vírusvariáns.

A Der Standard osztrák napilapnak vasárnap Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, hogy egyelőre nem kell aggódni,

az indiai vírusmutáció nem veszélyezteti Ausztria nyitási terveit.

A miniszter elmondta, hogy Ausztria már csütörtökön elrendelte a repülőgépek beutazási tilalmát Indiából, és a kontaktkutatást mindkét tartományban rendkívüli alapossággal végezték el hatóságok:

“Mindenesetre megnehezítjük az indiai mutáció hazai elterjedését.”

Május 19-től annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív tesztre lesz szüksége. Az antigén teszt 48 óráig, a PCR-teszt 72 óráig lesz érvényes. Azoknak, akik már legalább az oltás első adagját megkapták, és a beadástól számítva huszonegy nap eltelt, a továbbiakban már nem kell teszteltetniük magukat.

Májusban egyelőre a különböző igazolások szolgálnak majd belépőül. A digitális változattal Mückstein június előtt nem számol, mert a telefonon tárolható QR-kódos verziónak minden szempontból meg kell felelnie az adatvédelmi rendelkezéseknek, és ennek kidolgozása még időt vesz igénybe. Hangsúlyozta:

reméli, a zöld útlevél tekintetében mielőbb megszületik a közös európai megoldás, amely egységesen szabályozná az utazási feltételeket a tagországok között.

A tárcavezető nem zárta ki, hogy akár szigorításokra is sor kerülhet az országosra tervezett májusi nyitásokkor, amennyiben bizonyos tartományok, vagy körzetek romló járványügyi adatokat mutatnak fel. Ausztrália nem volt ilyen engedékeny: öt év börtönbüntettésel és óriási pénzbírsággal sújtják az Indiából hazatérő ausztrál állampolgárokat.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

ausztria | qr kód | újranyitás | kártya | teszt

FOLYTASD EZZEL

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Bárki megszállhat III. Károly király erdélyi házában

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram