Ahogy odakint egyre hidegebb van, szívesebben készítünk tartalmas ételeket. A nyári könnyed saláták után most forró, gazdag levesekre, pörköltekre, masszív húsokra vágyunk. Éppen ilyen az ír gulyás, amelyet – bár hagyományosan birka- vagy bárányhúsból készül – egyre több ír család készíti marhából.
Ki is tudná jobban az autentikus ír gulyás receptjét, mint egy ír Michelin-csillagos séf, Noel McMeel? Utasításait pontosan betartva, otthon is díjnyertes fogást készíthetünk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg marhahús kockákra vágva
- 175 gramm szalonna
- 3 evőkanál olívaolaj
- 12 db gyöngyhagyma meghámozva
- 3 db sárgarépa feldarabolva
- 2 db fehérrépa feldarabolva
- 1 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 10 gerezd fokhagyma összezúzva és apróra vágva
- 1,2 liter vörösbor
- 1,2 liter alaplé
- 50 gramm liszt
- 50 gramm vaj
- só, bors
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasba tegyük bele a kockára vágott szalonnát, az olívaolajat, adjuk hozzá a marhahúst, és kissé pirítsuk meg! Dobjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük fel a vörösborral és az alaplével! Fedő alatt lassú tűzön főzzük nagyjából egy órán át, amíg a hús és a zöldség meg nem fő!
A sűrítéshez roux-t kell készítenünk. Ehhez egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük meg! Amikor a gulyás megfőtt, távolítsuk el a zöldségeket és a húsokat, és keverjük hozzá a roux-t! Gyakori kevergetés mellett sűrítsük be! Helyezzük vissza a húst és a zöldségeket, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
recept | michelin-csillag | gulyás | ír gulyás | séf
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!