Így készül az autentikus ír gulyás egy Michelin-csillagos séf konyhájában

Ahogy odakint egyre hidegebb van, szívesebben készítünk tartalmas ételeket. A nyári könnyed saláták után most forró, gazdag levesekre, pörköltekre, masszív húsokra vágyunk. Éppen ilyen az ír gulyás, amelyet – bár hagyományosan birka- vagy bárányhúsból készül – egyre több ír család készíti marhából.

Ki is tudná jobban az autentikus ír gulyás receptjét, mint egy ír Michelin-csillagos séf, Noel McMeel? Utasításait pontosan betartva, otthon is díjnyertes fogást készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg marhahús kockákra vágva
  • 175 gramm szalonna
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 12 db gyöngyhagyma meghámozva
  • 3 db sárgarépa feldarabolva
  • 2 db fehérrépa feldarabolva
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 10 gerezd fokhagyma összezúzva és apróra vágva
  • 1,2 liter vörösbor
  • 1,2 liter alaplé
  • 50 gramm liszt
  • 50 gramm vaj
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasba tegyük bele a kockára vágott szalonnát, az olívaolajat, adjuk hozzá a marhahúst,  és kissé pirítsuk meg! Dobjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük fel a vörösborral és az alaplével! Fedő alatt lassú tűzön főzzük nagyjából egy órán át, amíg a hús és a zöldség meg nem fő!

A sűrítéshez roux-t kell készítenünk. Ehhez egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük meg! Amikor a gulyás megfőtt, távolítsuk el a zöldségeket és a húsokat, és keverjük hozzá a roux-t! Gyakori kevergetés mellett sűrítsük be! Helyezzük vissza a húst és a zöldségeket, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk!

Ez is érdekelhet:

Így készítsd el a báránybordát a Michelin-csillagos minőségért

A friss alapanyagokat közvetlenül a termelőtől vásároljuk hozzá!

(Fotó: Getty Images)

recept | michelin-csillag | gulyás | ír gulyás | séf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom