Ennél az itthon alig ismert, bájos kisvárosnál jelenleg nincs jobb Európában

A győztest életminőségéért és innovatív várostervezéséért dicsérték.

Az "Év európai városa" igen rangos cím, melyet a tudósokból, politikusokból és szakemberekből álló londoni Academy of Urbanism oszt ki. Idén egy viszonylag kisebb holland település, az Utrecht tartományban található, és körülbelül 160 ezer lakosú Amersfoort lett a díjazott.

A település főként fennmaradt középkori óvárosáról és híres városkapujáról ismert, illetve remek alternatívát jelent arra az esetre, ha egy Amszterdamnál jóval kevésbé zsúfolt holland városban hajókáznánk a csatornákon.

Amikor megépült, az ország hivatalos középpontjának számított, amit az Onze-Lieve-Vrouwe templomtorony is jelez.

De miért is ez a kevéssé ismert hely vihetett haza egy ilyen  rangos címet?

Nos, Amersfoort talán kicsinek mondható, de a városfejlesztés és a fenntarthatóság szempontjából viszont hatalmasnak.

Amersfoortot az innovatív tervezésben elért sikereiért, karakterének és az örökségének megőrzéséért, valamint nagyszerű életminőségéért emelték ki. A város mindezt nagyrészt az autóhasználat korlátozásával és a megfizethető lakások bőséges kínálatával érte el.

A funkcionalitás és a fenntarthatóság előnyei, valamint a festői középkori utcák, a szép csatornák és a vibráló terek miatt a díj alighanem megérdemeltnek tűnik.

A 2023-as Év európai városa cím további döntősei pedig a  spanyolországi Estepona és az angliai Exeter voltak.

Eközben rekordot döntött az Azori-szigetek: majdnem kétszázezer utas érkezett a Portugáliához tartozó mesebeli szigetekre csak az elmúlt hónapban.

(Forrás: TimeOut, fotók: Unsplash)

hollandia | év városa | utazás | Utrecht | Amersfoort

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom