Balatoni kikötőben láthatjuk a Lánchíd két régi kandeláberét

A közelmúltban alapos felújításon átesett Lánchíd két korábbi kandeláberét egy mindannyiunk számára ismerős balatoni településen találjuk meg.

A Lánchíd felújításának kevéssé ismert mozzanata, hogy a sérült és hiányos kandelábereket elárverezték, így azokat bárki megvásárolhatta. Ezekből a darabokból kettő biztosan jó helyre került, egyrészt, mert ipari műemlékként helyreállították, másrészt mert a Balaton-part meglehetősen jól áll a műtárgyaknak:

Mint ebből kiderül, a kandeláberek a Cso-Port Csopak kikötőbe kerültek.

Bár az első állandó Pest-budai hidat 1849. november 20-án adták át a forgalomnak – és az átadás ötvenedik évfordulójától viseli Széchenyi nevét –, a csopaki kandelábereket az 1947-es újjáépítés során gyártották.

Ahogy a Cso-Port írja, a lámpatest „négy üvegezett síklappal határolt lemezkeret, öntöttvas talprésszel és tetővel. Az oszlop öv200 jelű lemezgrafitos öntvény anyagú, változó átmérőjű kör keresztmetszetű, palástján rászerelt bronz díszítőelemekkel. A talapzat csonkagúla alakúak, öntöttvas anyagúak, négy oldallapjukon a babérkoszorúval övezett Kossuth címer, felette a Szent Korona látható. Néhány talapzat alsó részébe a „VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR NV:” feliratot öntötték.”

műemlék | Csopak | lánchíd | kandeláber | balaton

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram