Close
Hihetetlennek tűnik, de nem az: mindössze ennyi turistát fogadott idén Bali

Hihetetlennek tűnik, de nem az: mindössze ennyi turistát fogadott idén Bali

Azt ugye tudjuk, hogy a járvány hatására óriási visszaesést produkált a turizmus, de aligha van olyan turisztikai célpont, amelyik nagyobb csapást szenvedett el, mint Bali

Mielőtt közölnénk a sokkoló számot, előbb nézzük meg, hogyan állt a kedvelt úti cél 2019-ben és 2020-ban a külföldi turistákat illetően. Két évvel ezelőtt 6.2 millió érkezőt könyvelhetett el, míg tavaly alig több mint egymilliót.

2021-ben viszont a a szigorú határellenőrzési intézkedések és a lezárt repülőtér miatt – nem elírás és nem maradt le egy nulla sem – mindössze negyvenötöt.

“Ez a valaha mért legalacsonyabb szám a külföldi turistákat tekintve” – mondta Nyoman Gede Gunadika, Bali tartomány turizmusért felelős vezetője. A 2021 januárja és októbere közötti időszakra vonatkozó adatot megerősítette a bali központi statisztikai hivatal is.

Mivel a sziget nemzetközi repülőtere szinte egész évben zárva volt a nemzetközi járatok előtt, a negyvenöt turista majd’ mindegyike magánjachtokon keresztül érkezett. Bár a repülőtér hivatalosan október 14-től újra fogadja a külföldi járatokat is, eddig csak belföldi gépek szálltak le.

Ahhoz, hogy a külföldi turisták Balira mehessenek, igen szigorú beutazási követelményeknek kell megfelelniük. Be kell szerezniük például egy 300 dollárba kerülő üzleti vízumot (a turista vízum jelenleg nem elérhető), több PCR-tesztet kell csináltatniuk, és speciális egészségbiztosítást kötniük. A teljesen beoltottakra is tíznapos kötelező karantén vár. Ráadásként a közvetlen járatok hiánya miatt a repülőjegyek ára jóval magasabb a szokásosnál.

Ray Suryawijaya, a Bali Badung körzetében működő Indonéziai Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője szerint
ezekkel az akadályokkal nem meglepő a külföldi turisták elmaradása.

Akad viszont némi reménysugár a belföldi turizmus fokozatos visszatérésével. A bali szállodák kihasználtsága jelenleg harmincöt százalék körül mozog, hétvégenként nagyjából 13 ezer belföldi látogató érkezik a szigetre. Ez így biztató az év végére, különösen azon helyiek számára, akik a turizmusból tartják el családjukat. Ellenben aligha lesz elég a 2021-es szezon megmentéséhez.

Balira – csakúgy, mint Thaiföldre vagy a Fülöp-szigetekre – kétféleképpen mehetünk: összepakolunk két bőröndnyi márkás ruhát, megváltjuk a jegyünket a business classra, és lefoglaljuk valamelyik luxushotel óceánra néző szobáját, aztán, ha úgy tartja kedvünk, el se hagyjuk a komplexum privát medencéjét, strandját és fine dining éttermét.

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay)

koronavírus | turisztika | csapás | negatív | bali

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram