Gáláns ajánlattal állt elő Barcelona városa azoknak, akik eladják az autóikat

Nem is nagyon kell gondolkodni rajta.

Barcelonának van némi múltja, ha autókat visszaszorító intézkedésekről van szó. Néhány éve például rendre megtartják az autómentes napokat, olyankor a város zajos központi utcáit a kerékpárosok és a gyalogosok foglalják el. Most a tömegközlekedést is igyekeznek fellendíteni.

A városi autóforgalom csökkentése érdekében bevezetik az ún. T-verda jegyet, mellyel a helyiek három évig korlátlan villamos- és metróhasználatra jogosultak.

Ehhez annyit kell tenniük, hogy eladják régi autóikat, ami elég jó ösztönzés arra, hogy megszabaduljanak a rozsdás, öreg benzinestől. Barcelonában pedig bőven van választási lehetőség: a remekül kiépített metró-, villamos-, busz- és siklórendszernek köszönhetően szinte biztos, hogy mindenhol akad megálló a közelben. És ami a legjobb, hogy a T-verda korlátlan ingyenes utazást tesz lehetővé. Nincs felső határ.

A jelek szerint a kezdeményezés működik, mert már több mint 12 ezer járművel csökkent a város utcáin közlekedő autók száma.

Bár a T-verda-bérlet világújdonságnak számít, más helyeken is kínálnak hasonló ösztönzést az autókról való lemondásra. Franciaország és Finnország egyes részein elektromos kerékpárra lehet beváltani a járművet, Luxemburgban pedig mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés.

Sokan szeretünk panaszkodni a közlekedési morálra, általában azt a várost tartjuk a legrosszabbnak forgalom szempontjából, ahol élünk. Vannak viszont olyan városok, amelyek objektív adatokkal mérve is esélyesként indulnak a nem túl megtisztelő címért.

(Forrás: Time Out, fotók:  Pixabay, Getty Images)

korlátlan | barcelona | ajánlat | tömegközlekedés | ingyenes

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom