Close
Gáláns ajánlattal állt elő Barcelona városa azoknak, akik eladják az autóikat

Gáláns ajánlattal állt elő Barcelona városa azoknak, akik eladják az autóikat

Nem is nagyon kell gondolkodni rajta.

Barcelonának van némi múltja, ha autókat visszaszorító intézkedésekről van szó. Néhány éve például rendre megtartják az autómentes napokat, olyankor a város zajos központi utcáit a kerékpárosok és a gyalogosok foglalják el. Most a tömegközlekedést is igyekeznek fellendíteni.

A városi autóforgalom csökkentése érdekében bevezetik az ún. T-verda jegyet, mellyel a helyiek három évig korlátlan villamos- és metróhasználatra jogosultak.

Ehhez annyit kell tenniük, hogy eladják régi autóikat, ami elég jó ösztönzés arra, hogy megszabaduljanak a rozsdás, öreg benzinestől. Barcelonában pedig bőven van választási lehetőség: a remekül kiépített metró-, villamos-, busz- és siklórendszernek köszönhetően szinte biztos, hogy mindenhol akad megálló a közelben. És ami a legjobb, hogy a T-verda korlátlan ingyenes utazást tesz lehetővé. Nincs felső határ.

A jelek szerint a kezdeményezés működik, mert már több mint 12 ezer járművel csökkent a város utcáin közlekedő autók száma.

Bár a T-verda-bérlet világújdonságnak számít, más helyeken is kínálnak hasonló ösztönzést az autókról való lemondásra. Franciaország és Finnország egyes részein elektromos kerékpárra lehet beváltani a járművet, Luxemburgban pedig mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés.

Sokan szeretünk panaszkodni a közlekedési morálra, általában azt a várost tartjuk a legrosszabbnak forgalom szempontjából, ahol élünk. Vannak viszont olyan városok, amelyek objektív adatokkal mérve is esélyesként indulnak a nem túl megtisztelő címért.

(Forrás: Time Out, fotók:  Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Új szintre emeli a vendéglátást a Rolls-Royce szekrénykéje
Saját múzeumi részleget kapott Olaszországban a motorcsónakok Ferrarija
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom