Gáláns ajánlattal állt elő Barcelona városa azoknak, akik eladják az autóikat

Nem is nagyon kell gondolkodni rajta.

Barcelonának van némi múltja, ha autókat visszaszorító intézkedésekről van szó. Néhány éve például rendre megtartják az autómentes napokat, olyankor a város zajos központi utcáit a kerékpárosok és a gyalogosok foglalják el. Most a tömegközlekedést is igyekeznek fellendíteni.

A városi autóforgalom csökkentése érdekében bevezetik az ún. T-verda jegyet, mellyel a helyiek három évig korlátlan villamos- és metróhasználatra jogosultak.

Ehhez annyit kell tenniük, hogy eladják régi autóikat, ami elég jó ösztönzés arra, hogy megszabaduljanak a rozsdás, öreg benzinestől. Barcelonában pedig bőven van választási lehetőség: a remekül kiépített metró-, villamos-, busz- és siklórendszernek köszönhetően szinte biztos, hogy mindenhol akad megálló a közelben. És ami a legjobb, hogy a T-verda korlátlan ingyenes utazást tesz lehetővé. Nincs felső határ.

A jelek szerint a kezdeményezés működik, mert már több mint 12 ezer járművel csökkent a város utcáin közlekedő autók száma.

Bár a T-verda-bérlet világújdonságnak számít, más helyeken is kínálnak hasonló ösztönzést az autókról való lemondásra. Franciaország és Finnország egyes részein elektromos kerékpárra lehet beváltani a járművet, Luxemburgban pedig mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés.

Sokan szeretünk panaszkodni a közlekedési morálra, általában azt a várost tartjuk a legrosszabbnak forgalom szempontjából, ahol élünk. Vannak viszont olyan városok, amelyek objektív adatokkal mérve is esélyesként indulnak a nem túl megtisztelő címért.

(Forrás: Time Out, fotók:  Pixabay, Getty Images)

utazás | korlátlan | tömegközlekedés | ingyenes | barcelona

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom