Bekeményít a világ egyik legnépszerűbb városa: betilt bizonyos szuveníreket

Jó móka lehet egy giccses hűtőmágnessel hazatérni külföldről, hogy bizonyítsuk ottjártunkat, de a szuvenírboltok hajlamosak néha az ízléstelenség irányába elmenni az ilyen termékekkel, plusz gyakran elárasztják az egykor gyönyörű, történelmi utcákat. Barcelonának elege lett ebből.

A katalán főváros már 2018-ban megkezdte az ajándéktárgyakat árusító üzletek rendezésére vonatkozó tervezet módosítását. A cél az volt, hogy egyensúlyt találjanak a lakosok és a turisták igényei között a nagy forgalmú helyeken.

A reform része volt a város "védett zónáinak" – azaz a szuvenírboltok korlátozás alá eső hányadának – kiterjesztése a Sagrada Familia és a Sant Antoni körüli pontokra Eixample-ban, a Camp Nou területére Les Corts-ban, a Güell parkra Gràciában és Horta-Guinardó-ban, valamint a Casa Vicensre Gràciában.

Most pedig a tisztviselők drasztikus lépéshez folyamodnak: új szabályozást terveznek a sértő turisztikai termékek árusításának betiltására.

Úgy vélik, hogy egyes szuvenírek szexista és homofób üzenetei rontják Barcelona imázsát, ezért a kiemelt részeken működő üzletek a továbbiakban nem árulhatnak, vagy helyezhetnek ki ilyen árut.

És hogy mik ezek? Például a Barcelona márkajelzéssel ellátott szexuális töltetű tárgyak vagy homofób megjegyzéseket tartalmazó pólók, netán egyszerűen olyan megjegyzések és feliratok, amelyek ezeken termékeken megjelenítve leértékelik Barcelonát.

La Barcelonita névre keresztelte a tervező 100 Architects Barcelona új találkahelyét, ami a  környék oldott hangulatából merített ihletet. Elég határozottan átalakították a katalán főváros egyik híres utcasarkát, a Westfield La Maquinista bevásárlóközpont mellett: a tervező 100 Architects munkái egyébként is mintha egy Lego-álomvilágból lépnének elő, itt viszont különösen indokolt volt ez a döntés, elvégre a La Barcelonita névre keresztelt új teret a helyszín jellegzetes nyári hangulata és a híres La Barceloneta beach színei ihlették.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

turisták | rendelet | barcelona | betiltás | szabályozás

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom