Bécs legjava a pop arttól az echte karintiai kolbászig

Bécs városa rendszeresen felvillan a Roadster radarján, ami tökéletesen érthető, hiszen
1.) a közös múlt ezer szállal köt össze bennünket, 2.) izgalmas város, 3.) közel van. Most négy különböző szögből mutatjuk be, de ígérjük, egyik színesebb, mint a másik.

Kávéházak, cukrászdák, pékségek

Grüßgott, megérkeztünk Bécsbe. A nagy városnézés előtt együnk valamit, méghozzá valamilyen igazán helyit. A bécsieknek legrosszabb esetben is csupán egy sarkot kell gyalogolniuk egy pékségig kenyérért, kávéért, valamint halk beszélgetésért és csendes olvasásért. Ha nem is minden létező világok legjobbika a három (plusz egy) nagyobb lánc alkotta pékségháló, azért elég közel áll hozzá. Közös jellemzőjük a gyors kiszolgálás, a friss péksütemény és kávé, valamint a szédületes kínálat.

 

Az Anker rendelkezik a legtöbb üzlettel, Ritkán vannak hajmeresztő összeállítású kenyerek a kínálatban, kávéból se sokfélét készítenek, a reggelijük viszont páratlanul finom, nem sajnálják sem a sonkát, sem a vajat, sem a lekvárt. Mindenképpen kiemelendő, hogy a cég honlapján termékre lebontva feltüntetik az összetevőket és a kalóriamennyiséget.

Der Mann-nál már szélesebb a paletta, az olívás stanglitól a karintiai zsemléig. Külön kiemelendő háromszögletű szendvicsek, a “sarkok” széles választéka, stanglik ügyében pedig a Nussbergstangerl néven futó diós a legemlékezetesebb.

A legfinomabb kávét a Ströck adja, de ad még olyan diós és mákos bejglit is, hogy az ember evés közben azon kezd el tűnődni: miért vesződöm én ezzel otthon?  A kenyerek színvonala egyenletesen magas, és Speckstangerlt csak itt érdemes venni, mert ez az egyetlen pékség, ahol a specket egész szeletekben simítják rá a stanglira, és szórják meg gazdagon sajttal.

Ám Bécs ennél is sokkal többet tud, érdemes ezért itt böngészni:

Cukrászdák, kávéházak, pékségek – Így igazodj el a legnépszerűbb bécsi helyek világában!

Az osztrák fővárosban minden sarkon van egy kávéház, minden másodikon egy cukrászda, és minden harmadik sarkon egy pékség. Lemerülünk a melanzsok, pretzelek és sajtos rudak világába.

Kultúrtrip gazdagon

Ha jóllaktunk, ideje felfedezni a város páratlan kulturális életét. A MuseumQuartier nem ma épült, de megkerülhetetlen már csak mérete miatt is, bruttó területe 90 ezer négyzetméter tizenkét bejárattal. A világ tíz legnagyobb kulturális komplexumának egyike, a hagyomány és a frissesség tökéletes fúziója. Itt található a világ legnagyobb Egon Schiele-gyűjteménye, és ide tervezték az ENZI-t, a híres köztéri bútorokat.

Bécs egyik legrégebbi, ma is működő kávéháza a Hawelka. A kávéház a bécsi és a nemzetközi művészvilág kihagyhatatlan színterének számított a hetvenes-nyolcvanas években, Warhol is többször járt itt, a vendégek gyakran saját festményeikkel, grafikáikkal fizettek, ezek ma is ott lógnak a falakon, közvetlenül az aktuális plakátok mellett.

Ha viszont csak egy dolgot tudsz megnézni Bécsben, akkor az a Hundertwasser Múzeum legyen, hivatalos neve Kunsthaus Wien – esetleg a Gasometer, az egykori négy hatalmas gáztartály, amelyeket négy különböző építész álmodhatott egyfajta bevásárlóközpont és lakókomplexum ötvözetévé.

A gáztartályok James Bondjától az osztrák Lechner Ödönig - Bécsi art spotlight

Kultúrtrip a klasszik falakon túl: Múzeumi Negyed, enzi, pop art, Hundertwasser, redesign, szecesszió, építészet, Otto Wagner, gáztelepből lakónegyed, csatornaparti underground.

Az igazi Bécs

Eljön az a pont, amikor az ember telítődik a kultúrával, de Bécsben ebből nincs is probléma: érdemes tét nélkül szétnézni a városban. Mondjuk a nemrég teljesen átépített Naschmarkt piacra, ahol a világ szinte minden fűszerét és gyümölcskínálatának legalább a felét pulton tartják. Szombat délelőtt jó választás a Karmelitermarkt is, ahol a kínálat nagy része tökéletesen organikus, éppen ezért drága, csúf, de roppant ízletes.

Ugyanilyen jó választás lehet a város egyik legszebb és leggusztusosabb, valóban minden igényt kielégítő kirándulóhelye, az Am Himmel. A kisgyerekes családok a közeli Landgut Wien Cobenzlben tölthetnek el tartalmas órákat, többek közt az állatsimogatóban.

Vagy elég a nyugalomból? Akkor irány a városnak azon tere, amelyre helybélin kívül más be nem teszi a lábát: a Reumannplatz jelentős tömegközlekedési csomópont, a környéke pedig... nos, azt megéri önállóan felfedezni!

Az igazi Bécs, amit csak a bécsiek ismernek

Piac, állatsimogató, megálló-sétálóutca kombó, echte bécsi kávézók – a bécsiek tudják igazán, hogy a turisták kötelező körein túl mit érdemes még meglátogatni a városban. Itt egy hasznos gyűjtés a legérdekesebb, nem közismert helyekről.

Mr. Mendez koktéljai

Téved, aki a név mögött egy latin-amerikai félvilági figurát sejt: Mr. Mendez egy erdélyi srác, Nagy Zoltán, aki gyerekkora óta kilóg a sorból, mostanra viszont az ő bárjából lóg ki a sor, Budapest után már Bécsben is. A bárokhoz – szó szerint és képletesen is – Spanyolországban került közelebb, az utcáról terelgette be az embereket. Ott határozta el, hogy öt év alatt megtanul öt nyelvet.

A koktélokkal Londonban ismerkedett meg közelebbről, majd a budapesti Boutiq sikere után Bécs lett a következő lépés.

"A Mendez hangulatával pontosan az volt a célunk, hogy kicsit kimozgassuk a bécsieket a komfortzónájukból, és olyan miliőbe csöppenjenek, ami szokatlan és új számukra, de mindeközben nagyon jó."

Miszter Mendezként rázza fel Bécset a magyar koktéljedi – Nagy Zoltán-interjú

A Boutiq Bar az a koktélbároknak, ami a Szimpla a romkocsmáknak, az origó, amihez mindenkinek mérnie kell magát. Nagy Zoltánnal ültünk le beszélgetni, hogy megkérdezzük, holt tart a Boutiq, és ki az a Mr. Mendez.

 

Mi viszont remélhetőleg az olvasóinkat mozdítottuk ki kicsit a komfortzónájukból, talán már e hétvégén átugranak Bécsbe, akár felkeresni valamelyik helyszínt, akár csak sétálni egyet, és hagyni, hogy szembe jöjjön valamilyen meglepetés.

Ez is érdekelhet:

A legjobb hazai épületprojektjekből érdemes ihtetet meríteni

Nem muszáj feltétlenül külföldi magazinokat lapozgatnunk vagy kattintgatnunk ahhoz, hogy izgalmas és egyedi épületmegoldásokban gyönyörködjünk.

road trip | ausztria | bécs | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom