Close
Az úszóháztól a vidéki pompáig – Íme, a kedvenc hazai épület­projektjeink

Az úszóháztól a vidéki pompáig – Íme, a kedvenc hazai épület­projektjeink

Nem muszáj feltétlenül külföldi magazinokat lapozgatnunk vagy kattintgatnunk ahhoz, hogy izgalmas és egyedi épületmegoldásokban gyönyörködjünk, vagy ihletet merítsünk egy jövőbeni építkezéshez, átalakításhoz. Ebből az öt hazai projektből például csak tanulni lehet.

A Geppetto stúdió varázslata Budán

Amikor a négylakásos társasház egy család tulajdona lett, először úgy gondolták, bőven lesz hely mindenre, éppen ezért egyszerű lesz újratervezni az otthont. A munkával a Geppetto stúdiót bízták meg, amikor a ház már-már készen állt az engedélyezésre, de a belső terek még nem alkottak szerves egészt. Legyen a beltér tartalmas, találják meg a helyét mindennek, és gondoljanak ki egy egyedi stílust – ezzel a hármas feladattal bízta meg a megrendelő a stúdiót. Voltak elképzeléseik a színekről, a funkciókról, stílusról, így a Geppettónak elsősorban harmonizálnia kellett az igényeket. Ám egy üres, tág térben a variációs lehetőségek is jóval gazdagabbak, éppen ezért rengeteg különböző alaprajzi terv született, és ahogy az iroda írja, előfordult, hogy egy-egy helyiség teljesen átellenes sarokban kapott helyet.

A Geppetto két tervezője is dolgozott a projekten, az egyaránt építész Dréher Zsófia és Tas Fruzsina. Az ő rálátásuk extra megoldásokat is eredményezett, például a lépcső tér

egy külön leválasztott lépcsőházként indul, majd az egyik karja lebegő lépcsővé alakul, kinyitva ezzel a teret, és nagyobb átlátást engedve a nappali és konyha között.

Miután a megrendelők végig részt vettek a folyamatban, nem kellett tartani az elégedetlenségükről, ugyanakkor az ötleteléskor nyitottak voltak a tervezők meglátásaira. Bár a projekt átadása csúszott egy évet, megérte várni a tervezők és a megrendelők által is a legapróbb részletekig átgondolt épületre.

Elérhető vidéki pompa a Tóth Project jóvoltából 

Évekkel ezelőtt egy Sopron közelében lévő kisvárosban vásárolt magának egy átlagos telket, rajta egy átlagosnál is romosabb, falusias házzal a Tóth Project Építésziroda egyik alkalmazottja. A folyóparti városka egyik csendes zsákutcájában aztán körültekintő, minden részletre figyelő tervezés kezdődött, aminek a végeredménye egy, a megrendelő számára tökéletes családi ház lett. Alapkoncepció volt a helyi építészeti hagyományokat modern elemekkel feldobni, ennek szellemében felhasználták a régi épület tégláit, ugyanakkor hőtechnikailag minden igényt kielégít a ház, amely A+ tanúsítást kapott, és még a csövezést is előkészítették a napelemek számára.

Mivel a leendő tulajdonos pontosan tudta, mit szeretne, különleges elrendezésű alaprajzot készített: két fő tömbje van az épületnek, ezeket pedig egy nyaktag köti össze középen. Az egyik főbb tömb utcafronti, oda kerültek a gyerekszobák és a garázs, míg a másikban a nappali-konyha és a hálószoba található. Az összekötő részben van a vizesblokk, és onnan van a bejárat is, vagyis nem az utcafront felől. Nem véletlenül: a ház hosszanti oldalán egy átlagos szomszédos ház található, így viszont a nappalis blokk fő kilátása a privát kertre, a gyerekszobás blokké az utcára nyílik. A ház 176 négyzetméterébe minden fontos belefér, az önmagában is meggyőző földszinti részt kiegészíti a tetőtéri dolgozó-, illetve játékszoba.

Ezt nevezhetnénk elérhető luxusnak: egyedi koncepció, minőségi anyagok, rengeteg hely és funkció, ugyanakkor ez a ház nem elérhetetlen, nem megfizethetetlen.

A kezdeti álmok sikeres megvalósítását bizonyítja, hogy a ház mára valódi családi fészekké vált. A telken lévő előző ház tulajdonosa pedig elérzékenyült, amikor meglátta, hogy a korábbi épület téglái az új otthonnak is szerves részét képezik.

Tiszai úszó otthon

Nemcsak egy lakás, de egy nyaraló tervezésénél is fontos pontosan megfogalmazni, mit várunk majd tőle. Van, aki nem támaszt komoly igényeket egy nyaralóval szemben, elfogadja a nomád körülményeket, míg a legtöbben ott is igénylik az alapvető kényelmet. Ez a tiszai úszóház pedig egyesen a család második otthona, amikor csak lehetséges, ott töltik a hétvégéket, nyáron pedig hosszabb időre is levonulnak oda. Éppen ezért Pallaghy Kata, az eredeti házikót újjávarázsoló Geppetto belsőépítésze szem előtt tartotta a mindennapi igények kiszolgálását, ám az épület alapvetően eltérő használatáról sem feledkezett meg. A 110 m²-es ház egy úszóházak telepítésére alkalmas kikötőben áll, ahol a közműcsatlakozások is adottak.

– “A kivitelezés végig a vízen zajlott – árulta el Pallaghy a Roadsternek, – és komoly odafigyelést igényelt, hogy a ponton terhelése folyamatosan változik, ahogy épül a ház, még a bútorozással is.” A tervezéskor maximálisan kihasználták a Tisza jelenlétét: a közös tevékenységek, az étkezések helyszíne a víz felett is lehet, még a szabadban főzés lehetősége is adott. A szúnyogok elleni állandó védekezést az ajtószerkezetbe épített szúnyoghálókra, a kinti részen pedig lágy esésű függönyre bízták.

A belső tér idomul a családi hagyományhoz, azaz alkalmas a sűrűn érkező vendégek fogadására. Gondosan szeparálták a privát tereket – szülői és gyerekhálókat, hozzájuk tartozó fürdőket –, ugyanakkor minden szoba a körüljárható pontonra nyílik, így természetesen a vízre is. A hajóérzésre ráerősítenek a kajütablakok is, ám azokat csak jelzésértékűen, egy-egy helyiségben alkalmazták a tervezők. A vendégeknek külön vécé jár, a nappali-konyha pedig bőven megállná a helyét egy lakásban is.

Jóllehet, a házban van elektromos fűtés, így tavasztól őszig kényelmesen használható, azért egy keményebb téli napon nem érdemes ott éjszakázni.

A könnyűszerkezetes faház külső szigetelése önmagában könnyen megoldható, hanem a víz felőli, és a padló alatti szigetelés már nem olyan erős, így összességében némi kompromisszumot jelent. Mivel tökéletes összhangban zajlott a tervezés és kivitelezés, Pallaghy szerint ez volt az a munka, ami inkább örömforrást jelentett, mindvégig jó hangulatú egyeztetésekkel, hatékony megbeszélésekkel. Tartották az ütemtervet, nagyjából fél év tervezés, fél év kivitelezés után készült el a ház, amit a család azóta folyamatosan használ, belakott.

Ötletes balatoni nyaraló a Kettőperától

Egyszerű, letisztult, mégis körültekintő és ötletes nyaralót tervezett a Balaton déli partjára a Kettőpera Stúdió. A közel 1500 négyzetméteres, észak-déli fekvésű telket ravaszul három részre osztja a két, összesen 190 négyzetméteres épülettömeg. Összesen tehát a két épület – amelyeket pergola köt össze – három udvarra tagolja a telket. Az első udvar a megérkezés tere, a belső egy napos, szélvédett udvar, amely jó időben a ház részeként funkcionál, a Balaton felőli udvar pedig a strandolás, szabadidős tevékenység tere. Teljesült a megrendelő kérése, a balatoni kilátás is. Mivel a földszinten sűrű nádas és fák takarják, az északi tömb emeleti szintjén lévő dekk adja meg az élményt.

Nem is akárhogyan: a mellvédfal alacsony, így még egy napozó szemmagasságából is teljes a balatoni rálátás.

Az épület földszintes, az északi tömb egy részén található csak emelet. A központi rész egy nagyobb közösségi tér konyhával és étkezővel, ennek mindkét oldala kapcsolódik egy-egy udvarhoz. Három háló- és két fürdőszoba teszi komfortosabbá az épületrészt, míg a kisebbik, déli tömbben egy külön lakrész található a gépészet és a tároló mellett.

A belső udvarhoz és az okosan kitalált tetőteraszhoz hasonlóan diszkrét, mégis extra megoldás a nappali nyugati ablaka elé lehúzható, rejtetten beépített vetítővászon, amelyre az álmennyezetbe rejtett, projektorlifttel leengedhető projektorral lehet vetíteni, tévét nézni. Az anyagok, színek a belső térben is megmaradnak, némi kerámiával és asztalosmunkákkal egészülnek ki. Egyszerűség, monokróm színvilág, egyedi tervezésű tölgyfa bútorok – csak néhány régebbi tárgy oldja a szikár rendet. Sőt az egységes tervezés még a kertbe is kikúszik: egyszerű alaprajz, jókora gyepszőnyeg, kiegészülve az őshonos faunával, a könnyen fenntartható, mégis színes, gazdag növényvilággal. Még akkor is öröm lenne ott elidőzni kicsit, ha nem tartozna a kerthez egy otthonnak is felettébb igényes nyaraló.

“Exkluzív hotelszoba” Kőszegen

A Béres Építésziroda pár évvel az első munkája után ismét Hideg Attila megrendelésére dolgozott. Ezúttal egy, a kőszegi óvárosban álló ház teljes felújítása volt a feladat, ami jóval többet takart a technikai kivitelezésnél: az utolsó, 1980-as évek eleji felújítás nyomaitól meg kellett szabadulniuk. – “Évszázadokat léptünk vissza az időben, és megpróbáltuk megmenteni, felidézni a ház értékeit és történetét” – fogalmazott Hideg Attila. A ház a 16. században épült a várárok partján lévő telken, majd folyamatosan alakult az évszázadok során. Adott volt egy nagy borospince, de idővel újabb helyiségek nyíltak, több szintes lett, majd a 18. században egy nemesi családhoz, a Niczkyekhez került, akik alkalmanként bérbe adták a hátsó lakrészt vándorművészeknek és iparosoknak.

Ez utóbbi funkció újjászületett a megrendelő határozott kérésére, afféle exkluzív hotelszoba jött létre. A kétszintes lakás alagsori része egy kis privát kertre nyitott, egyfajta kibővített bejárat, átmeneti tér kint és bent között. “Változatos funkciókat egyesít, hiszen »kerti nappali«, borospince, nyári hűsölő, téli szauna és tároló is található a szinten, mégis legfőbb szerepe a megérkezés hangulatának meghatározásában rejlik.”

Előbukkannak az évszázados kőfalak, a súlyos boltozatok, apró érdekes részletek, használatiból lett dísztárgyak. Béres Attila építészeti koncepciója, a visszafogott anyaghasználat a régi falazatot állítaná a figyelem középpontjába;

az egyes falrétegek ostromról, tűzvészről, megújulásról beszélnek, benne vannak a mesteriség és a hozzá nem értés nyomai

–  mondja az építész. Ahogy az egyes helyiségek, úgy az egyes korok, régi és új elemek közt sincs túl éles határvonal. A tervezők így hozták felszínre, és engedték érvényesülni a “falak között, a vakolat alatt, az elfalazott, elrejtett részletekben” rejlő értéket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Jaksa Bálint, Palkó György, Bujnovszky Tamás)

Close